Гъбената Къща на Дървото

72 / 100

The Mushroom Tree House” или в превод – “Гъбената Къща на Дървото” е еднофамилна къща с много ексцентрична форма. Интересната постройка се намира в Синсинати, щата Охайо, и е създадена по дизайн на архитекта Тери Браун (Terry Brown) – професор по архитектура и интериорен дизайн. Той използва къщата за свое второ жилище до смъртта си през 2008 г.

Конструкция и дизайн

При изпълнението на проекта Гъбената Къща на Дървото са използвани дърво, оцветено стъкло, миди и други нестандартни материали. Стените на къщата отвън са обгърнати с нагънати, метални ламели и приличат на ципичките във вътрешността на гъба, погледната под гуглата. Според мнението на някои от живущите в местността, външните стени на къщата приличат на дървесна кора. Покривът е с издута форма, олицетворяващата шапката на гъба. По всички критерии става ясно, че постигнатата визия е определено магична и приказна. Таванът е изработен от пресовани медни плоскости, а на входа може да се види метално спираловидно стълбище.

The Mushroom Tree House има само една спалня и заема площ около 111 кв.м. Преди цялостното си преобразуване, къщата била обикновено бунгало, собственост на Тери Браун. Архитектът вложил много усърдна работа и креативно мислене в цялостното модифициране на старото бунгало, а проектът му отнел 14 г. работа. Първите стъпки на новия строеж започват през 1992 г., а е завършен чак през 2006 г.

Важно е да се спомене, че през по-голямата част от времето, Тери е работил съвсем сам, без да приема помощ от други хора, освен в належащите моменти. Това е и причината строителството да продължи толкова дълъг период. “Гъбената Къща на Дървото” има ограничен, но уникален дизайн, който следва ясно видима тенденция. Все повече хора избират да живеят в сгради, наподобяващи различни форми на гъби, което придава популярност на ексцентричната мания. Най-много подобни постройки има в Канада и в американския щат Колорадо.

Описвана повече като „произведение на изкуството“, отколкото като къща – “Гъбената Къща на Дървото” остава основна забележителност в иначе семплият квартал Хайд Парк в Синсинати. Дори и след смъртта на нейния собственик, който за жалост умира само на 53 години, къщата привлича интереса на посетителите на града и със сигурност се забелязва отдалеч.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *