Хотел Маркес де Рискал

75 / 100

Луксозният хотел Маркес де Рискал (Marqués de Riscal) в Испания се нарежда сред сградите с най-причудливи форми. Проектиран е от канадско-американския архитект – Франк Гери (Frank Gehry). Създателят му е представител на деконструктивитското течение в архитектурата и е носител на престижни награди като “Прицкер“ и „Наградата на принца на Астурия,“ която се приема за испанския вариант на Нобелова награда. Известен с особения си стил, Франк Гери е създател на два забележителни проекта в Испания – хотел Маркес де Рискал в Елсиего и сградата на музея Гугенхайм в Билбао.

Какво представлява

Хотел Маркес де Рискал се намира в сърцевината на област Ла Риоха, известна с прочутите си лозя и висококачествени вина. Той е застроен в тематичния комплекс – „Градът на виното,“ който се разполага на обща площ от над 100.000 кв.м . Ексцентричната сграда заема 3.200кв.м площ и разполага с 43 стаи, чиито дизайн и мебели също са проектирани от Франк Гери. Хотелът се управлява от групата Marriott International, Inc, под чиято шапка са световни вериги хотели като Sheraton, Residence Inn, The Ritz-Carlton и други.

Сърцето на хотел Маркес де Рискал е неговата винарна. Тя е отворена през 1858 г. и една от най-старите все още функциониращи винарни в района. В миналото, на мястото на хотела се намирала стара 150 годишна сграда, която не се отличавала от заобикалящите я постройки. Благодарение на Гери и неговия талант, днес целият терен има изцяло нов облик, превръщайки се в ежедневно посещаван туристически обект.

В “Градът на Виното“ могат да бъдат открити още: спа център, музей на виното, два ресторанта с местен шеф-готвач, зали за конференции, както и бутиков магазин за енофили – любителите на доброто вино. В новаторската визия на хотел Маркес де Рискал са вплетени много символи и метафори, показващи иновативността и таланта на архитекта.

Запитан за идеята относно дизайна на хотел Маркес де Рискал, Франк Гери обяснява, че цели да свърже миналото и историята на региона с новаторството на бъдещето. Сградата е опасана от многоцветна титаниева “панделка”. Тя отразява характерните розови тонове на Ла Риоха и прелива в сребрист цвят, символизиращ фолиото върху тапата на бутилките. Третите златисти тонове са отражение на характерната златна мрежа, украсяваща всички бутилки, произведени в “Маркес де Рискал.”

Винарски турове

За туристите и любителите на виното се предлагат организирани обиколки, траещи 90 минути. Те минават през винарната, прилежащите лозя и завършват с “Музеят на виното.” За всеки, който се интересува от посещение на някоя от обиколките, билети могат да се закупят онлайн от сайта на хотел Маркес де Рискал.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *