Химическият елемент калий

Dnn87 CC BY 3.0


68 / 100

Химическият елемент калий е странен. От една страна е много разпространен; съдържанието му в земната кора е 2.4%, което го прави пети по разпространеност метал и седми по съдържание в земната кора елемент. От друга страна не се среща в свободно състояние в природата, тъй като е прекалено реактивен.

Основни характеристики

ГрупаАлкални метали
Група номер1
Период4
Блокs
Атомен номер19
Атомна маса39.0983
Агрегатно състояние (20°C)твърдо вещество
Точка на топене336,53 K / 63.38°C
Точка на кипене1032 K/ 759°C
Плътност0.89 гр/куб.см.
Магнетизъмпарамагнитен

Откриване

Химическият елемент калий като съставно вещество в различни съединения е познат от векове. За първи път е изолиран в самостоятелна форма от Хъмфри Дейви (Humphry Davy) през 1808 г. Получен е чрез електролиза на калиев хидроксид и се явява първият метал изолиран чрез електролиза.

Получаване

Както вече беше споменато химическият елемент калий не се среща в свободно състояние, но е съставна част на слюда, фелдшпат, силвит, силвинит и карналит. Най- големите находища за добив на калий съдържащи материали са в Канада, Русия и Беларус.

Най-често Калият се изолира чрез електролиза.

Свойства и приложения

Химическият елемент калий е мек при стайна температура и може да се реже с нож. Оставен във въздушна среда веднага се окислява и при продължителен престой може да се разруши напълно. С вода реагира с взрив. Съхранява се потопен в бензин, без контакт с въздуха.

Химическият елемент калий е един от трите (заедно с азота и фосфора) най-използвани в наторяването.

Течна сплав от калий и натрий се използва като топлоносител в някои атомни реактори.

Много от калиевите соли са с широко приложение, включително нитрат, карбонат, хлорид, бромид, цианид и сулфат. Калиев карбонат например се използва при производството на стъкло. Калиев хидроксид се използва за приготвяне на перилни препарати и течен сапун. Калиев хлорид се използва във фармацевтични продукти и физиологични разтвори.

Химическият елемент калий е от съществено значение за живите човешкия организъм. Във всички клетки се намират калиеви йони. Те са важни за поддържане на електролитния баланс.

Растителните клетки са особено богати на калий, който извличат от почвата. Това е и причината да се налага добавяне на калий чрез торене при земеделските земи.

Средно човек консумира до 7 грама калий на ден и съхранява около 140 грама в клетките на тялото. Нормалното здравословно хранене съдържа достатъчно калий, но някои храни като разтворимо кафе, сардини, ядки, стафиди, картофи и шоколад имат над средното съдържание на калий.

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *