Печката Франклин

82 / 100

Едно от най-известните изобретения на Бенджамин Франклин, прочут американски дипломат, филантроп и изобретател, е печката Франклин. Създаването на повечето му изобретения е било мотивирано от практическа нужда. Бенджамин знаел, че много хора умират всяка година при най-различни инциденти, предизвикани от вътрешните им камини. Това го навело на мисълта, че трябва да се направи някакво подобрение на модела печки, използван по това време. Друг проблем бил и недостигът на дърва за горене. Бенджамин Франклин имал две цели, когато се заел да изобрети печка – да я направи по-безопасна и по-ефикасна.

Идеи

печката Франклин
Диаграма на печката Франклин

Изобретяването на печката Франклин било вдъхновено от двама други изобретатели. Единият е Франц Кеслер, който изобретил обърнатия сифон през 1618 г. Също така създал проект за печка с пет комина един над друг, които позволяват на топлия въздух да минава през по-голяма площ. Другият е  Жан Десагюлие, чиито експерименти изучавал подробно. Благодарение на техните идеи Бенджамин Франклин стигнал до заключението, че материали като чугун могат да заместят зидарията при строенето на камина, и че металната структура излъчва повече топлина в стаята.

Конструкция

През 1742 г. Бенджамин, тогава на 36 години, завършил оригиналната версия на камината Пенсилвания, която по-късно станала известна като печката Франклин. Печката била високоло околко 76 см и представлявала отворена отпред чугунена кутия, чийто гръб трябвало да се постави на няколко сантиметра от комина. В долния край имало направени дупки, свързани с комина и служещи като отводници за пушека.

Печката Франклин се състои от две основни части. Едната е кухата преграда близо до задния й край, която позволява да се прехвърли повече топлина от огъня, във въздуха на стаята. Другата е така нареченият “обърнат сифон”, който представлява тръба, прекарваща пушека от огъня покрай преградата. Колкото по-голямо е пространството, през което минава топлият въздух, толкова повече топлина се излъчва в помещението, което се отоплява!

Оригиналната версия на печката Франклин била чугунена свободно стояща структура. Тя била направена така, че да се поставя във вече съществуваща камина. Кухата преграда била тънка и широка метална кутия, която била отворена към стаята отдолу и имала две дупки отстрани близо до горната й част. Това позволявало на влизащия отдолу въздух да се нагрява и от огъня, и от пушека, който минвал около кутията.

Така печката Франклин наистина била по-ефикасна, защото помагала за по-бързото затопляне на помещението с по-малко гориво, както и по-безопасна, но имала един голям недостатък. Специфичният и дизайн карал пушека да излиза от долната част на печката. Тъй като пушекът по принцип се издига нагоре, това затруднявало работата на печката. Когато тръбата е студена, коминът не може да дърпа пушека много добре, така че огънят трябвало да гори постоянно, за да може тръбата да дърпа.

Разпространение

Печката Франклин не се продавала много добре отначало, но все пак представлявала по-добра алтернатива на камините, които хората ползвали до този момент. Около 1744 г. заместник-губернаторът на Пенсилвания предложил на Бенджамин Франклин да патентова печката Франклин. Той обаче отказал, тъй като вярвал, че хората свободно трябва да се възползват от ползите от неговия труд, и че най-голямата награда за него е да служи щедро и свободно на народа. Благодарение на това негово решение, много хора се заели с подобряването на печката Франклин и значително намалили недостатъците и. Дейвид Ритенхаус (David Rittenhouse) добавил към печката комин с формата на буквата “L” и така разрешил много от проблемите й.

Първоначално печката Франклин била предназначена както за отопление, така и за готвене. Постепенно с производството на други модели печки хората започнали да я използват само за отопление на помещения. Печката на Франклин е използвана и до ден днешен, макар и с много подобрения, тъй като през изминалите векове производството на печки се е развило неимоверно много. И все пак повечето камини в Щатите продължават да бъдат оформяни като кутия именно заради конструкцията на печката на Франклин Изключение прави само камината на Ръмфорд. Печката на Франклин е едно от изобретенията му, които са оставили най-трайна и голяма следа в сегашния ни живот.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *