Кубичните къщи в Ротердам

Raul Ayres - CC BY-SA 3.0


76 / 100

Кубичните къщи в Ротердам, Холандия (Kubuswoningen), са серия от къщи с оригинален дизайн и структура. Те представляват любопитен феномен в архитектурния свят. Те са проектирани от архитекта Пиет Блум, който е известен със своите предизвикателните и оригинални проекти за жилищни сгради. Днес в Холандия има музей, посветен на неговите произведения.

Разположение

Кубичните къщи в Ротердам представляват 38 традиционни къщи с формата на малък куб. Те са под наклон от 45 градуса и са поставени върху пилони с формата на шестоъгълник, и два “суперкуба”, които свързват всичко в едно. Всяка къща има по три етажа, свързани с тясно стълбище, и вътрешно пространство от около 100 квадратни метра. Около четвърт от тази площ е неизползваема заради стените, които са под ъгловат таван.

Кубичните къщи в Ротердам - входът към квартала
By Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, Link

Входът се намира на партера, първият етаж се състои от триъгълни хол и отворена кухня, на втория се помещават две спални и баня. Голяма част от обитателите на къщите използват третия етаж, който е най-малък, като градина. Стените и прозорците на всяка къща имат 54.7 градуса наклон и в нито една къща няма права стена, което създава доста проблеми на хората при избора на мебели.

Идеята

Идеята зад кубичните къщи в Ротердам е възможността да живееш в градска среда като на село. Всяка от къщите символизира дърво, което е свързано с останалите в жълта, изкуствено създадена гора. Така се оптимизира максимално предоставеното пространство, за да може там да живеят целесъобразно и пълноценно колкото се може повече хора.

Откриването на кубичните къщи в Ротердам става през 1984 г. Пиет Блум обаче разработва подобен дизайн за кубични къщи още през 1974 г., Тогава той създава три тестови версии на своя проект. През 1977 г. 18 кубични къщи са построени по негов проект в Хелмонд, но поради ниския брой сгради това не реализирало напълно идеята на авангардния архитект за създаването на “woonwoud” – жилищна гора.

През тази година е създаден и дизайнът за кубичните къщи в Ротердам. Според първоначалния план е трябвало да има 55 къщи. От тях биват изпълнени 38 плюс 2 суперкуба. Уникалната им форма е решение на дилемата как да бъде усвоено максимално ефективно жилищното пространство, намиращо се над пешеходен мост.

В околността на кубичните къщи в Ротердам

Точно под кубичните къщи в Ротердам се намира метростанцията Блаак, която също е известна със своя оригинален дизайн. Наблизо има и други интересни архитектурни проекти, като например градската библиотека и Het Potlood – Кулата Молив. В същия район е и Market Hall, пазарния комплекс на Ротердам. Той е прочут със своите удивителни цветни панели и огромна стъклена фасада, както и с иновативната си форма на самолетен хангар.

Кубичните къщи в Ротердам привличат огромно количество любопитни посетители всяка година. Един от обитателите е решил да отвори дома си за посетители, така че всеки, който е любопитен за живота в къща без прави стени може да посети куба Kijikkubus и да разбере какво е усещането.

Хотелската верига StayOkay е закупила един от мегакубовете за построяването на хостел, така че преспиването в една от кубичните къщи също може да стане реалност. За най-големите ентусиасти понякога се открива и възможност да закупят някоя от кубичните къщи, като цените започват от 175 000 евро.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *