Индийската гигантска катерица

By Amara Bharathy - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67162814


79 / 100

Индийската гигантска катерица, наричана още гигантска катерица Малабар (Ratufa Indica) е голям вид дървесна катерица от род Ratufa, която населява териториите на Индия. Това животно достига до 45 см дължина на тялото, 60 см. на опашката и тегло до 1,5-2 кг. Тя е един от претендентите за най-голяма катерица в света, въпреки че тази дефиниция не е толкова проста. Трябва да се отчитат дължината на тялото, дължината на опашката и теглото.

Козината на индийската гигантска катерица има пурпурна окраска, която варира от тъмночервено до кафяво с бели петна по корема и мръснобели или кремави крайници. Гигантската катерица Малабар има тъмни очи, розови устни и нос и дълга светлокафява опашка с кремав до бял връх, която помага на гризача да поддържа баланс при движение. Индивидите от двата пола изглеждат еднакво. Продължителността на живот на този вид достига до 20 години.

индийска гигантска катерица
By Yathin S KrishnappaOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Местообитание

Индийската гигантска катерица Ratufa Indica е местен индийски вид, като предимно се среща на хълма Сатпура в Мадхя Прадеш и Махаращра. Предпочитаното местообитание на тези гризачи са широколистни и вечнозелени гори, намиращи се в цяла Индия.

Навици и начин на живот

Индийската гигантска катерица обикновено живее самостоятелно, но в някои случаи, по време на размножителния период, живеят по двойки. Тези предпазливи и срамежливи същества обикновено са активни рано сутрин и вечер. През останалата част от деня те почиват в хралупите на дървета или в големи кълбовидни гнезда, изградени от клони и листа. Всеки гигантски Малабар има между 2 и 5 гнезда, разположени на близко разстояние едно от друго.

Предназначението на едно от гнездата е изцяло за раждане и отглеждане на малките, а останалите се ползват като място за почивка и сън. Индийските гигантски катерици са много пъргави животни, способни да скочат на разстояние от 6 метра, когато се придвижват между клоните на дърветата. Когато са застрашени, често замръзват на едно място или прегръщат ствола на дървото, прилепени към кората с тялото си.

Хранене

Индийската гигантска катерица е всеядно животно. Хранят се предимно с плодове, цветя, ядки, дървесна кора, яйца от птици и насекоми.

Размножаване

Репродуктивните навици и поведението на индийската гигантска катерица не са проучени в достатъчна степен, въпреки че е известно, че мъжките се конкурират помежду си, за да впечатлят женската. Понякога двойките остават заедно за дълъг период от време. Периодът на бременност продължава 28-35 дни, което води до 1-2, понякога 3 малки на година. Поколението се кърми и отглежда в гнезда, големи колкото тези на орлите. Когато младите индивиди поотраснат, те напускат гнездото и стават независими.

Популация

Според IUCN, индийската гигантска катерица е често срещана и широко разпространена в целия си диапазон, но няма обща оценка на популацията й. Въпреки това, според ресурса на Pune Mirror, броят на катериците в Махаращра се изчислява на около 1800-1900 индивида.

Като цяло Ratufa Indica е класифицирана като най-маловажна (LC), но нейната численост в наши дни намалява. Фактори като селективната сеч, строителството на язовири, насажденията с монокултури и чистата сеч са довели до нарушаване на естественото местообитание на този вид. Нещо повече, индийските гигантски катерици се ловуват за храна, най-вече в Източните Гати.

Значение за екосистемата

Тъй като гигантската катерица Малабар се храни с голямо разнообразие от растения, този гризач действа като ключов фактор при разпространение на семена от тези видове, като по този начин облагодетелства местната екосистема.

Любопитни факти

Индийските гигантски катерици са много социални и дружелюбни създания. За разлика от повечето диви животни, те могат да бъдат хранени от човешка ръка.

Когато са в опасност, тези умни гризачи объркват хищника, като се движат в различни посоки.

Основните форми на комуникация при Ratufa Indica са звуците и миризмите, които отделят. Характерно за тях е, че дават сигнал с опашките си чрез потрепване, за да предупреждават за опасност.

Защо индийската гигантска катерица е пурпурна?

Дори сред роднините си, индийската гигантска катерица се откроява със своите живи цветове, което кара човек да се замисли защо еволюцията би избрала толкова привличаща вниманието окраска. Горите, които обитава, са населявани от гривести макаци, леопарди и качулати змиядни орли, които са известни с това, че ловуват живеещи по дърветата гризачи.

Смята се, че пурпурните цветове на катерицата играят ролята на камуфлаж. Това е така, защото широколистните гори, които Ratufa Indica обитава, създават мозайка от слънчеви петна и тъмни, засенчени зони, които изцяло се сливат с козината й и я скриват от естествените й врагове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *