Морски възел

By Original: Nautic_mile_definition_v2.png: LidingoOriginal SVG: Nautic mile definition v2.svg: VineetKumarThis SVG: Yodin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65514971


72 / 100

Морски възел (knot – англ.) е основната единица за измерване скоростта на корабите. Скоростта е един много важен параметър на движението и хората от векове са търсели най-различни начини да я измерват точно. В корабоплаването още от много древни времена моряците са се опитвали да определят скоростта на своя кораб.

Един от начините, е бил да пуснат парче дърво от носа на кораба и да измерят времето, за което корабът с цялата си дължина преминавал покрай него. Знаейки, времето и дължината на кораба можели да определят скоростта. Но този метод не бил достатъчно точен.

В последствие през XVI-ти век се появил и друг метод, който също използвал плаващо парче дърво, но то било завързано за дълго въже и се пускало от кърмата на плавателния съд. По въжето на равни разстояния били завързвани възли. При хвърляне на поплавъка се обръщал и пясъчен часовник. Считало се, че поплавъкът остава неподвижен във водата и се отброявали възлите, преминали през ръцете на мерещия, за времето, за което пясъкът изтичал от часовника.

Всъщност под понятието морски възел се разбира изминаването на една международна морска миля за един час. В километри това означава 1,852 км/ч., или 0,5144 м/с. Тази мерна единица обаче не е част от международната система SI, но е приета от ISO и се обозначава с  kn.

Измерването във възли е много удобно при навигационните разчети, защото движението с един морски възел означава, че съдът се премества с една минута географска ширина при движение по меридиана. Ако се движи с 60 възела, това означава, че се премества с един градус в час.

В наши дни методите за измерване са много по-технологични и точни, но историческото понятие „морски възел” се е запазило. Също така се е пренесло и във въздухоплаването.

Ако искате да прочете статии на подобна тема, вижте Какво представлява лотът и Ехолот – “виждане” чрез звук

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *