Компактната касета

82 / 100

Едно от култовите изобретения на 20-ти век, превърнало се в негов емблематичен символ, е компактната касета. Този гениален носител на аудио записи носи революционни промени в начина, по който слушаме музика. Създаването на компактната касета прави възможно слушането на любимите ни песни в движение. Преди десетилетие притежаването на плейър за компактни касети имаше същата разпространеност, както смартфоните в днешни дни.

Компактните касети са най-популярния начин за записване и възпроизвеждане на аудио през втората половина на 20-ти век. Те изживяват своя пик през 80-те и началото на 90-те, след което биват постепенно измествани от компакт дисковете.

Какво представлява компактната касета

Компактната касета, още позната като аудио касета, е носител на аналогов звук като запис на музика или говор, както и на цифров сигнал (компютърни данни). Правят се от тънък слой пластмаса тип полиестер с магнитно покритие. Първоначално магнитното покритие е било основно от гама железен оксид.

Около 1970 г. компанията 3M създава техника, при която се прави двойно кобалтово покритие, което усилва звука и го прави по-стабилен и постоянен. Този вид касети са отбелязани като “high energy”, докато по-евтините компактни касети са известни като “low-noise”. Повечето касети в крайната си версия съдържат комбинации от различни количества железен оксид и кобалт.

Записите се намират на широка 3,81 мм магнитна лента с дебелина 11-27 μm. Лентата е разделена на две или четири писти в зависимост от това дали е предназначена за моно запис или за стерео запис. Независимо от общия брой на пистите, те винаги са разделени по равно от двете страни на компактната касета, А и Б.

Стандартната скорост при записване или слушане на касетата е 4,76 cm/s. Много двукасетни устройва имат също опция за копиране на записа със скорост от 9,53 cm/s. При диктофоните за продължително записване се поддържат като скорости 2,38 и 1,19 cm/s с цел увеличаване на времето за запис.

Стандартният размер на компактната касета е 100,4 × 63,8 × 12,0 mm.

Можете да разгледате галерията с различни популярни марки и модели компактни касети.

История на компактната касета

Предшественикът на компактната касета - RCA tape cartridge
RCA tape cartridge

Още през 1930 г. се появява идеята за събиране на носещата звук лента заедно с ролките и в компактно преносимо устройство. Немската компания Lorenz доставяла заедно с ролковите си магнетофони и малка кутия с шипчета за ролките още през 1935 г. Същото правели и някои американски компании. Чак през 1958 г. обаче е произведена RCA касетата, която наподобява структурата на компакт-касетата. Тя е позната още като RCA tape cartridge.

През 1962 г. Ърл Мънц произвежда четирипистови магнетофони за коли, а на пазара в САЩ се намирали и осемпистови такива. Те обаче служели предимно за слушане на записи, а не за правенето им, и дори не били устроени така, че да се пренавиват. Те представлявали един от първите по-сериозни опити да бъде създаден начин да се слуша запис на преносимо устройство.

Компактната касета такава каквато е позната и до днес

Компактните касети са разработени в Станфорд в екип от учени, сред които по-видни са имената на българския учен и изобретател Димитър Чернев, англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке.

Компанията Phillips представя компакт-касетите за пръв път през 1963 г. Този нов вид устройство за пренасяне на информация бързо станал хит благодарение на ниските цени на касетите, изключителната им компактност, както и възможността за пренавиване и качествен продължителен запис.

Phillips се състезавали в това коя компания ще успее да наложи компактните касети като световен стандарт за записване на аудио. Основните им конкуренти били Telefunken и Grundig. За да спечелят състезанието, те поискали подкрепа от японските производители на електроника. Това довело до тяхното налагане като масов световен производител на компактните касети.

Същевременно засилило натиска от страна на японската компания Sony да направят лиценза за формата безплатен. Така Phillips решават просто да обозначават всяка тяхна произведена касета с буквата C, а след нея цифра, показваща в минути общата продължителност на записа, който може да се побере върху лентата.

През 80-те в производство влизат касети с ленти със слоеве от хромдиоксид и метални съединения. Те са познати като Type II касети, които възпроизвеждат много по-качествен и точен звук.

Разпространение на компактната касета

Масовата продукция на празни компактни касети започва през 1964 г. в Хановер, Германия. Година по-късно в Европа са представени така наречените “Musicassetes” – M.C. накратко, върху които е записана предварително музика. Те се появяват и в Америка през септември 1966 г., когато The Mercury Record Company, клон на Phillips, представя компактните касети с готов запис. Първата им версия се състояла от 49 заглавия.

Тъй като системата е била създадена за записване на диктовки, плейърите, съществуващи по това време не били пригодени за слушане на музика. Това се променило през 1971 г. Тогава Advent Corporation представя техния касетофон, който съчетавал Dolby тип Б намаляване на шума с подходящ транспортен механизъм, предоставен от 3M Corporation. Това довело до голям напредък в популяризирането на компактната касета като средство за слушане на музика и довело до ерата на високоточните плейъри и касети.

В началото на 80-те компактните касети са на своя връх, след като започват да се произвеждат качествени портативни касетофони, които човек може да сложи в джоба си. Хитов продукт на пазара бил уокмена (от английски – “walkman” се превежда като “ходещ човек”), който бил малко по-голям от самата касета и възпроизвеждал висококачествен звук.

Освен с чисто техничните си предимства, компактните касети остават в историята и като катализатори за социални промени. Благодарение на своята издръжливост и на това колко лесно може да се копират те се превръщат в причината рокът и пънк музиката да успеят да преминат Желязната завеса и да достигнат на изток в Европа.

Една от най-известни политически роли на компактната касета е разпространението на проповедите на Аятолах Хомейни в Иран. На касети са разпространявани записи преди революцията прз 1979 г., в които той насърчава свалянето на режима на Шаха.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *