Мостът Хаджу

78 / 100

Мостът Хаджу (Khaju Bridge) се намира в иранската провинция Исфахан (Isfahan.) Той е един от най-старите мостове в Иран и е част от историята на страната. Построен е окол 1650 г. от персийският Шах Абас II (Shah Abbas II) от династията на Сафавидите, върху основите на по-стар мост. Мостът служи като връзка между зороастрийските квартали и северните брегове, през река Заянде (Zayandeh). Той се намира над реката и освен за мост, постройката има приложение като бент и сграда. В средата му има чайна, от която се смята, че Шах Абас II често се е любувал на невероятната гледка.

Повече за архитектурата и историята му

Днес Мостът Хаджу е приеман като един от най-добрите примери на персийската архитектура. Той е дълъг 133 м., широк 12 м. и има 23 арки. Отворите на моста са широки по 7.5 м. и са изградени от камъни и тухли. Мостът действа и като язовир, поради което има вградени шлюзове, осигуряващи вода за напояване на околните райони чрез серия от водни канали. Има 21 големи и 26 малки канала за преминаване на водата. Шлюзовете позволяват затварянето на отворите и помагат за регулирането на водния поток.

Мостът Хаджу на зазоряване, 2009 г.
Мостът Хаджу на зазоряване, 2009 г.

Мостът Хаджу е изграден предимно от тухли и двуметрови камъни, а разстоянието между основата на тавана и всеки канал е 20м. На западната страна на моста има стъпала, през които преминава вода. Това място се използва предимно за социални събития и срещи.

През 17-ти век горното ниво на моста Хаджу е било използвано от за преминаването на каруци и пешеходци, а най-ниското ниво и до днес се използва като пешеходен път или просто като сенчесто място за почивка. В центъра се намират осмоъгълните павилиони, които се използват за художествена галерия и чайна. Красотата и изяществото на интересната постройка не остават незабелязани и през 2008г. той е е наречен „многофункционалният мост на света.“ През същата година мостът Хаджу влиза и в списъка на „Най-изумителните мостове на Земята,“ което увеличава неговата популярност и посещения на хора от цял свят.

Проект са възстановяване на оригиналния вид

Според надписите моста Хаджу е бил ремонтиран през 1873 г. За съжаление обаче, вместо да използват своите професионално обучени археолози и техните инструменти, властите предпочели конвенционален метод, който довел до увреждане на няколко от древните ирански обекти. Проектът за възстановяване все още е в процес на подобряване след случката (спрямо 2018г.) Местните жители се надяват той да завърши успешно, а историята на мостът Хаджу да бъде запазена.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *