Мегалозавърът е първият открит динозавър

85 / 100

Мегалозавърът е първият открит и научно идентифициран и описан динозавър. Откриването му остава забележително събитие в аналите на палеонтологията, което бележи началото на нова ера в нашето разбиране за праисторическия живот.

Името му е комбинация от гръцкото μέγας (megas), което означава „голям“, „висок“ или „велик“ и σαῦρος (sauros), което означава „гущер“. Та името му означава не особено оригиналното „голям гущер“.

Биноминалното му име е Megalosaurus bucklandii и принадлежи на семейство Megalosauridae.

Кога е открит Мегалозавърът?

Мегалозавърът е открит в началото на 19 век, като останките му са открити в кариера за шисти близо до Оксфорд, Англия. Първото научно описание на това, което по-късно ще бъде признато за вкаменелост на динозавър, всъщност датира от 1677 г.

Въпреки това, едва през 1824 г. Уилям Бъкланд (William Buckland), английски геолог и палеонтолог, правилно идентифицира тези останки като принадлежащи на голям, изчезнал месояден гущер. Работата на Бъкланд полага основите на два века изследване на динозаврите, разпалвайки глобално очарование от тези праисторически създания. Първото откритие на динозаври

Доказателства за съществуването му

Доказателствата за съществуването на мегалозавъра са предимно базирани на вкаменелости, като са открити различни кости като части от челюстта, крайниците и прешлените. Тези вкаменелости предоставили важните улики, необходими за реконструиране на външния вид и начина на живот на този древен хищник.

Някои находки от мегалозавър
By Ballista, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Първата открита кост е долна част от бедрената кост и е открита през 1676 г. в графство Оксфоршир, Англия, като първо е погрешно идентифицирана като кост от римски боен слон. Това е и първата публикувана илюстрация на кост от динозавър.

През 1763 г. английският лекар и изследовател Ричард Брукс нарича костта “Scrotum humanum”, очевидно сравнявайки външния и вид с чифт човешки тестиси.

През 1790 г. на около 12 м под земята в мина в Оксфордшир е открита частична долна челюст на мегалозавър.

След това през годините са открити прешлени (от които поне един опашен), кости от стъпало, зъби и други.

Реконструкция и излагане

Мегалозавърът е реконструиран с течение на времето, като ранните възстановки го изобразяват като масивно четирикрако влечуго. Първата реконструкция е направена от самия Бъкланд.

Възстановка на скелет на мегалозавър в музея в Ливърпул
Автор: Rept0n1x
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Той смятал, че мегалозавърът се е придвижвал на четири крака и че всъщност е земноводно, „амфибия“, т.е. животно, способно както да плува в морето, така и да ходи по сушата. Като цяло в съзнанието му Мегалозавърът приличал на гигантски гущер.

Съвременните оценки обаче предполагат, че мегалозавърът е бил дълъг приблизително 6 метра и е ходил на два крака.

Реконструкцията по фосили е бавна, трудоемка и неточна работа. Например първият пълен открит скелет на динозавър, този на Scelidosaurus, е напълно реконструиран и проучен едва 162 години след откриването му, подчертавайки предизвикателствата и напредъка в палеонтологичната реконструкция.

Една добра възстановка на скелет от мегалозавър може да се види в World Museum Liverpool.

Начин на живот

Очевидно от съществуващите фосили е трудно да се докаже какъв е бил начинът му на живот. Смята се, че мегалозавърът е бил теропод – група месоядни динозаври, които са ходили на задните си крака. Тази класификация предполага хищнически начин на живот, като мегалозавърът вероятно е заемал доминираща позиция в своята екосистема.

Размножаване

Подобно на други динозаври от същия тип, счита се, че мегалозавърът се е размножавал чрез снасяне на яйца. Фосилизираните яйца и гнезда на динозаври дават представа за тяхното репродуктивно поведение, въпреки че конкретни подробности за навиците за гнездене на мегалозавъра остават неизвестни.

Размери

Мегалозавърът е бил сотносително голям, като оценките за дължината му варират от 6 метра до 9 метра. Този размер би го направил един от най-големите хищници на своето време, способен да убива различни плячки. За сравнение дължината на Тиранозавър, според намерените досега скелети е около 13 м.

Хранене

Диетата на мегалозавъра, както се предполага от неговите остри, назъбени зъби и класификацията на тероподите, е била месоядна. Вероятно е ловвал други, по-малки динозаври и вероятно също е ядял и мърша, подобно на съвременните големи хищници.

Историята на мегалозавъра не е само за намерените кости и зъби; това е разказ, който преплита историята на науката, еволюцията на палеонтологичните техники и непрекъснато нарастващото знание за създанията, които някога са бродили из нашата планета. Като първият научно описан динозавър, Мегалозавърът завинаги ще заеме централно място в историята на палеонтологията, символизирайки зората на едно ново разбиране за древните обитатели на Земята.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *