Осемколесният вседеход ГАЗ-62Б

79 / 100

Осемколесният вседеход ГАЗ-62Б е създаден през пролетта на 1956 г. под ръководството на водещия конструктор В. Н. Кузокин като част от разработките на леки многоосни военни моторни превозни средства.

Конструкция

Осемколесният вседеход ГАЗ-62Б бил автомобил с колесна формула 8х8 и товароносимост от 1,2 тона. Инженерите избрали шестцилиндров двигател с работен обем 3.5 л от лек автомобил ГАЗ-12 (ЗИМ), който имал мощнос 95 к.с. Макар и предницата му – капакът на двигателя, калниците, радиаторната решетка и фаровете да били взаимствани от ГАЗ-62, той нямал много общо с доказалият се вече високопроходим съветски джип.

ГАЗ-62БПредното стълко било монтирано на панти и можело да се сваля, а в удължената задна част били монтирани надлъжно пейки за сядане. Машината не разполагала с метален покрив а само с брезент със странични прозозорци.

Осемколесният вседеход ГАЗ-62Б имал доста нестандартна трансмисия. Тя се състояла от четиристепенна предавателна кутия, към която била прикрепена централноразположена разпределителна кутия, която предавала въртящия момент към двете средни оси посредством карданни валове и конусни главни предавания. От там движението се прехвърляло към крайните оси.

При ГАЗ-62 и при осемколесния вседеход ГАЗ-62Б били използвани нетрадиционни диференциали, които вместо планетни механизми със зъбни колела използвали гърбични механизми със специални главини с вълнообразен профил. Те били и с повишено триене, което трябвало значително да подобри опорносцепната проходимост. За допълнителното и повишаване трябвало да помогнат гумите с понижено налягане, като всички 8 колела били свързани към система за регулиране на налягането в гумите.

Управляеми били четирите предни колела, а всички осем колела били окачени независимо към рамата на вседехода. Осемколесният вседеход ГАЗ-62Б имал общо междуосие от 3450 мм, следата на всички колела била 1668 мм, а просветът под осите – 360 мм. С брутно тегло от 4167 кг, автомобилът развивал максимална скорост от 80 км/ч по шосе.

Неуспех

Проведените през август 1956 г., военни изпитания за оценка завършили с пълен провал за осемколесния вседеход ГАЗ-62Б. Оказало се, че мощността на двигателя била крайно недостатъчна и освен това проходимостта и маневреността му никак не били добри. Въпреки иновативната му трансмисия и не можели да достигнат необходимото ниво за преодоляване на тежки терени. При един от тестовете прекалено лесно затънал в калта и не могъл да излезе. Видно било, че не му достига въртящ момент, за да се изтегли от лепкавата кал. След изпитанията бива унищожен.

Амфибията ГАЗ-62П

Като опит за спасяване на проекта, в последствие, осемколесният вседеход ГАЗ-62Б послужил за база на която , от корабосторителен завод №112 “Красное Сормово” през 1957 г. били създадени два прототипа на амфибия с означение ГАЗ-62П. Те били с изцяло алуминиев плавателен корпус без врати и се задвижвали с водометен двигател, за който се отвеждала можност от основния.

Амфибията ГАЗ-62ПЗемноводният вариант също нямал покрив и бил покрит с брезент. Отначало и двата плаващи автомобила преминали цикъл от фабрични изпитания, а през ноември – декември 1957 г. един от тях бил представен на тестовата площадка на НИИАП в Брониц, където били извършени сравнителни тестове с по-големи прототипи на московския автомобилен завод ЗИЛ. Но и тази модификация не показала, че си заслужава да влезе в серийно производство, тъй като съотношението мощност се оказала отново недостатъчна спрямо теглото.

Интересен факт е, че първоначално осемколесният вседеход ГАЗ-62Б 2 е трябвало да бъде с изцяло затворена кабина, но през 1958 г. е решено да се изгради по отворена схема. Въпреки това, заготовки за кабината са били запазени. По съвет на А. А. Липгарт те били прехвърлени в Уралския автомобилен завод и използвани за кабината на новия модел UralZIS-355M.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *