Първият трактор

75 / 100

Първият трактор е създаден от Джон Фролик (John Froelich). Той е американски изобретател, роден през 1849 г. в щата Айова в семейството на немския емигрант Йоханес Хайнрих Фролих. В края на 19-ти век. Фролих бил повече от известен сред земеделските среди в САЩ, тъй като имал бизнес за вършитба и събиране на зърнената реколта. Той вземал такса от фермерите, за да овършее земите им по време на жътвата, заедно със своите работници и парната си вършачка.

Първият трактор – създаване

От парната вършачка на Фролик обаче имало още много какво да се желае. Машината била много тромава и трудна за транспортиране. Използването ѝ било скъпо и много опасно – само една искра от нейния котел би могла да подпали прерията във ветровит ден. През 1890 г. Фролих започнал работа по нова конструкция. Той и ковачът му Уилям Ман работели рамо до рамо, за да монтират едноцилиндров бензинов двигател върху рамата на вършачка с парен двигател. През 1892г. първият трактор е готов. Оборудван е с двигател Ван Дузен и предавки, които му позволявали движение напред и назад. Развивал скорост от три мили в час, благодарение на бензиновия двигател с мощност от 16 конски сили.

Фролих и Ман закарали машината в Лангфорд, Южна Дакота, където планирали да я куплират с вършачна машина на Дж. Л. Кейс (J. L. Case) и да обработят 72000 бушела (2537 кубични метра) зърно за 52 дни. Неговите работници използвали успешно машината на годишната си обиколка за събиране на жътвата. Първият трактор се оказал доста изгоден за употреба, защото изразходвал само 26 галона бензин за обработката на 1000 бушела (35 кубични метра) зърно за един ден без никакви проблеми с безопасността.

Продажба на изобретението и следващи години от живота на Джон Фролик

През 1893 г. Фролих основава компанията за бензинови двигатели Waterloo Gasoline Traction Engine Company. След оттеглянето си от дружеството той създава Waterloo Tractor Works през 1900г., а 18 години по-късно продава изобретението си на Deere & Company.

До 1910 г. работи за брат си Готлиб и е вицепрезидент на производствената компания Henderson-Froelich. След това изкарва прехраната си като инвестиционен консултант в Сейнт Пол (Минесота). Голямата депресия обаче се оказва пагубна за него и още в нейното начало, с краха на фондовия пазар през 1929 г., той губи състоянието си. Умира от сърдечна недостатъчност в Сейнт Пол през 1933 година. Джон Фролих бил въведен в Залата на славата на изобретателите в Айова през 1991г.

По-нататъшно разпространение на тракторите

През първите наколко десетилетия след като първият трактор е създаден употребата на трактори била незначителна. Постепенно обаче земеделските производители започват да осъзнават ползите от тракторите за селското стопанство и популярността на тези машини нарастнала. От 1910 до 1970 производсвото на трактори е скочило от 1000 до 5 000 000 броя годишно, а падащите цени допринесли за развитието на този тип машини. Първите трактори стрували около 785 долара през 1920г., а едва две години по-късно през 1922г. Цената им вече била 395 щатски долара, което превърнало трактора в една достъпна и полезна машина за почти всеки фермер.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *