Хотел Тианзи

75 / 100

Хотел Тианзи (Tianzi) на пръв поглед не прилича на сграда. Нещо шарено и странно се откроява на фона на жилищните блокове в Xixinyingcun, провинция Hebei – Китай. Висока, пъстроцветна странна конструкция изглеждаща като трима възрастни китайци в шарени одежди – това посреща неподготвения случаен минувач.  Фасадата му предстлавлява три китайски божества – Фу, Лу и Шу, облечени в традиционни одежди. Хотел Тианзи отворен е през 2000 г. и е най-големият подобен хотел в Китай. На практика, хотелът се състои от три свързани сгради с височина 10 етажа. Тианзи държи рекорда за най-голям имиджов хотел в света.

Фигурите

Трите божества оформящи силуета на Хотел Тианзи датират от времето на династията Мин (1386-1644) и олицетворяват трите атрибута на добрия живот. В центъра, фигурата в червена роба представлява Фу – божество на съдбата, свързвано с планетата Юпитер. Отдясно стои Лу в зелено – просперитет. Интересен факт е, че в китайския език съществува специфична асоциация на думата „Лу“ и означава „заплатата на държавен служител“, т.е тя се равнява с просперитет, ранг и влияние.

Хотел Тианзи - Ланфан, КитайОтляво се намира сградата на Шу, със синя дреха и дълга брада. Той се асоциира с дълголетие – в китайската астрология Шу е свързан с Полярната звезда и се вярва, че тя контролира продължителността на живота на простосмъртните. В традиционната иконография Шу носи в ръцете си праскова и хотел Тианзи не е изключение – сферичната конструкция всъщност е стая от хотела. Стаята с прасковата представлява и най-добрия апартамент в хотела, в който се влиза през врата в десния крак на статуята.

Бързото развитие на китайските градове и строителство позволява на архитектите да развихрят фантазиите си и да създават сгради като тази. Хотелът има функционалностите на други подобни сгради, но вплита и мистични, исторически и религиозни метафори. При строежа на Тианзи, собственикът цели да комбинира традиционния стремеж на китайската култура към огромни статуи в храмовете на Буда с интересна визия в бързоразвиващ се район.

Забележително е, че въпреки наличието на интернет и различни туристически портали, са известни много малко детайли за вътрешността на хотела. Снимки почти не се намират, а историите се предават от един пътешественик на друг. Още по-мистериозна се оказва и ситуацията по намирането на самия хотел. Тъй като районът се развива много бързо, онлайн картите не се актуализират веднага и невинаги показват коректното местоположение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *