стари мост

By Fer.filol - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1148575


78 / 100

Стари мост (Stari most) е един забележителен архитектурен обект, намиращ се в гр. Мостар, Босна и Херцеговина. Той свързва двата бряга на р. Неретва (Neretva), която се влива в Адриатическо море. Народните легенди разказват, че името на града идва от двете кули в краищата на моста, наричани “мостари.” Мостарите играят роля на пазители над моста. Североизточната кула носи името “Халебрия,” а югозападната – “Тара.” Мостът свързва двата бряга река Неретва, която е една от най-дългите реки в държавата.

Постройка с история

Строежът на моста е поръчан от Сюлейман Велики през далечната 1557 г. В миналото на негово място имало по-малък дървен мост, но в следствие на бързото развиетие на града, той вече не задоволявал потребностите на жителите. Несигурният дървен висящ мост над дефилето на Неретва изисквал подмяна. Старият мост на реката “…беше направен от дърво и окачен на вериги…”, пише османският географ Катип Челеби, и “…се клатеше толкова много, че хората, преминаващи по него, го правеха в смъртен страх”.

Строежът на Стари мост бил завършен около 1567 г. от архитекта Мимар Хайдерин (Mimar Hayruddin). Според някои сведения, той е бил заплашен със смъртно наказание в случай на неуспех. Дължината на моста е 30м. и се издига на 24 м. в най-високата точка на арката над реката. Счита се, че по това време Стари мост е бил единственият с тази височина.

Стари мост (Stari most) - разрушен
Разрушението по време на войната

Не се знаят много подробности около самия строеж, с изключение на едно споменаване, че към хоросана бил добавян и яйчен белтък. Твърди се, че е струвал 300 000 драма (арменска сребърна монета).

Освен красив архитектурен обект, мостът е част и от историята на Босна и Херцеговина. През 90-те години на XX век хърватските военни сили нападат мостарските граждани и избиват десетки цивилни. Стари мост имал голямо стратегическо значение за босненските военни, което не се харесало на хърватските сили. На 9 ноември 1993 г. по моста били изстреляни повече от 60 снаряда с цел да го разрушат и за нещастие успяват. През 1995 г. братоубийствената война приключва, но белезите по Стари мост продължават да напомнят за нея.

Процес на реконструкция

Стари мост (Stari most) - момент от реконструкцията
Стари мост (Stari most) – момент от реконструкцията
By Donar Reiskoffer, CC BY 3.0

През 1998 г. UNESCO стартира програма за реконструиране, в която се включват с дарения и страните Турция, Хърватия и Италия. След като нужните средства били събрани, реставрирането започнало на 9 ноември 1993 г. За него били използвани голям процент от камъните, останали от оригиналната постройка, с цел видът на моста след приключването на проекта да наподобява старата му автентична визия. Реконструкцията приключва през 2004 г. и струва около 15 милиона долара. Днес около моста има каменен надпис, гласящ “Не забравяй,” за да напомня на бъдещите поколения да не повтарят грешките на предците си.

Освен, че е архитектурна и историческа забележителност Стари мост е известен и с традиционното ежегодно състезание по гмуркане, организирано средата на лятото (края на юли). Традиционно е младите мъже в града да скачат от моста в Неретва. Тъй като Неретва е много студена, това е рискован подвиг и изисква умения и обучение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *