стари мост

By Fer.filol - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1148575


Стари мост е една забележителна постройка, намираща се в Мостар, Босна и Херцеговина. Народните легенди разказват, че името на града идва от двете кули в краищата на моста, наричани “мостари.” Мостарите играят роля на пазители над моста. Североизточната кула носи името “Халебрия,” а югозападната – “Тара.” Мостът свързва двата бряга река Неретва, която е една от най-дългите реки в държавата.

Постройка с история

Строежът на моста е поръчан от Сюлейман Велики през далечната 1557г. В миналото на негово място имало по-малък дървен мост, но в следствие на бързото развиетие на града, той вече не задоволявал потребностите на жителите. Строежът на Стари мост бил завършен около 1567г. от архитекта Мимар Хайдерин. Дълължината на моста в най-високата точка на арката е 30м. и се издига на 24 м. над реката. Счита се, че по това време Стари мост е бил единствения с тази височина.

Освен красива постройка, мостът е част и от историята на Босна и Херцеговина. През 90те години на XX век хърватските военни сили нападат мостарските граждани и избиват десетки цивилни. Стари мост имал голямо стратегическо значение за босненските военни, които не се харесало на хърватските сили. На 9 ноември 1993г. по моста били изстреляни повече от 60 снаряда с цел да повалят постройката и за нещастие той бива разрушен. През 1995г. братоубийствената война приключила, но белезите по Стари мост продължават да напомнят за нея.

Процес на реконструкция

През 1998г. Юнеско стартира програма за реконструиране, в която се включват с дарения и страните Турция и Италия. След като нужните средства били събрани, издигането на 9 ноември 1993г започнало отново. За него били използвани голям процент от камъните, останали от оригиналната постройка, с цел видът на моста след приключването на проекта да наподобява старата му автентична визия. Реконструкцията приключва през 2004г. Днес около моста има каменен надпис, гласящ “Не забравяй,” за да напомня на бъдещите поколения да не повтарят грешките на предците си.

Строителни неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *