Предавателят за комуникация с подводници Голиат

Предавателят за комуникация с подводници Голиат (Goliath) е изграден по време на ВСВ от нацистка Германия. По онова време е бил най-големият и най-мощен предавател в света.

Построен е през 1943 г. и е упторебяван от германците до края на войната. Със своите нискочестотни (VLF) предавания, обикновено на честоти между 15 kHz до 25 kHz, той осигурявал комуникация с подводници на дълбочина до 15 м. почти по цялото земно кълбо.

Принцип на действие и конструкция

Радиовълните с много ниска честота имат способността да проникват в солена вода до няколко метра. По тоци начин радиостанциите на подводниците могат да комуникират с военноморската база, докато останат потопени. Технически основният проблем е размера на необходимата антена.

Дължината на вълната е обратно пропорционална на нейната честота, а дължината на антената, необходима за предаване и приемане на такава радиовълна, е пряко пропорционална на дължината на вълната. С други думи, колкото по-ниска е честотата на радиовълната, толкова по-дълга и по-голяма е необходимата антена.

Огромната предавателна група за комуникация с подводници се състояла от три чадърни антени с височина на централните мачти 210 м, способни да генерират 1000 kW мощност. Практически обаче използваният максимум бил около 800 kW. Антените са подредени в триъгълник и анкерирани с обтегачи за земята.

Антенната система имала и обширна система от погребани земни радиални връзки, чиято обща дължина била най-малко 350 км. Като цяло, предавателят за комуникация с подводници Голиат има много впечатляваща ефективност – близо 50% на 15 kHz и до 90% на 60 kHz.

Целият обект обхваща около 642 декара близо до Kalbe an der Milde, град в Саксония-Анхалт, Германия. Той никога не е бил цел на бомбардировките на съюзниците, тъй като те по това време са подслушвали комуникациите на Enigma, които Голиат е предавал, предоставяйки ценна информация за дейностите на немските подводници.

След войната до днес

САЩ първи достигат предавателят за комуникация с подводници Голиат на 11 април 1945 г. Те използват мястото като лагер за военнопленници, докато не го предават на британците. Радиопредавателят ГолиатТе от своя страна след това го предават на СССР като част от Договора от Ялта. Руснаците започват демонтирането на Голиат и го завършват през април 1947 г. След това цялото оборудване е натоварено на 300 железопътни вагона и изпратено в Русия. Там се съхранявало на склад до повторното му сглобяване на руска земя през 1952 г.

Оригиналното местоположение на предавателят за комуникация с подводници Голиат в Германия вече почти с нищо не напомня за ролята на Голиат във Втората световна война. В Русия, обаче, близо до град Дружный, Нижни Новгород, Голиат все още е напълно функциониращ. Руският флот продължава да го използва за комуникация със своите подводници, а също така е използван и за проследяване на космически кораби.

Плуващи неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *