Комуникация с подводници Голиат

73 / 100

Предавателят за комуникация с подводници Голиат (Goliath) е изграден по време на ВСВ от нацистка Германия. По онова време е бил най-големият и най-мощен предавател в света.

Построен е през 1943 г. и е упторебяван от германците до края на войната. Със своите нискочестотни (VLF) предавания, обикновено на честоти между 15 kHz до 25 kHz, той осигурявал комуникация с подводници на дълбочина до 15 м. почти по цялото земно кълбо.

Принцип на действие и конструкция

Разпространените днес средства за съобщение като мобилна връзка, сателитна и пр. не са приложими за комуникация с подводници, които се намират под водата. Причината за това е, че солената морска вода е отличен електролит и потиска всякакви сигнали.

Разбира се, ако е необходимо, подводницата може да плава  на перископна дълбочина и да пусне антена закачена за плаващ буй. Съвременните атомни подводници са в състояние да останат под вода с месеци, като само от време на време се издигат на повърхността, за да проведат планирана комуникационна сесия. Има обаче нужда от връзка инициирана от брега при спешен случай, както и когато изплуването е нежелано.

Радиовълните с много ниска честота имат способността да проникват в солена вода до няколко метра. По този начин радиостанциите на подводниците могат да комуникират с военноморската база, докато останат потопени. Технически основният проблем е размера на необходимата антена.

Дължината на вълната е обратно пропорционална на нейната честота, а дължината на антената, необходима за предаване и приемане на такава радиовълна, е пряко пропорционална на дължината на вълната. С други думи, колкото по-ниска е честотата на радиовълната, толкова по-дълга и по-голяма е необходимата антена.

Огромната предавателна група за комуникация с подводници се състояла от три чадърни антени с височина на централните мачти 210 м, способни да генерират 1000 kW мощност. Практически обаче използваният максимум бил около 800 kW. Антените са подредени в триъгълник и анкерирани с обтегачи за земята.

Антенната система имала и обширна система от погребани земни радиални връзки, чиято обща дължина била най-малко 350 км. Като цяло, предавателят за комуникация с подводници Голиат има много впечатляваща ефективност – близо 50% на 15 kHz и до 90% на 60 kHz.

Целият обект обхваща около 642 декара близо до Kalbe an der Milde, град в Саксония-Анхалт, Германия. Той никога не е бил цел на бомбардировките на съюзниците, тъй като те по това време са подслушвали комуникациите на Enigma, които Голиат е предавал, предоставяйки ценна информация за дейностите на немските подводници.

Комуникация с подводници след войната до днес

САЩ първи достигат предавателят за комуникация с подводници Голиат на 11 април 1945 г. Те използват мястото като лагер за военнопленници, докато не го предават на британците. Радиопредавателят ГолиатТе от своя страна след това го предават на СССР като част от Договора от Ялта. Руснаците започват демонтирането на Голиат и го завършват през април 1947 г. След това цялото оборудване е натоварено на 300 железопътни вагона и изпратено в Русия. Съхранявало се е три години в свързочен склад близо до Ленинград, след което е взето решение да се сглоби повторно, този път на руска земя.

Местоположението не е избрано случайно. Почвата най-много съвпадала с немската, на която първоначално е стояла антената. Разстоянието за супер-дълговълнова радиостанция не е толкова важно, но състоянието и типа на почвата са от значение. Също така, от гледна точка на сигурността, разстоянието от границите тогава се считало за даващо допълнителна безопасност. За три години цялата система на радиостанцията за комуникация с подводници Голиат е напълно възстановена на ново място и на 27 декември 1952 г. тя излъчва за първи път в Съветския съюз.

Между другото, село Дружны дължи появата си на картата на областта именно на военното поделение. Когато през 1949 г. радиостанцията бива преместена там, на това място нямало нищо. Но постепенно се появили къщи и се заселили се хора, предимно офицери обслйжващи антената. През шестдесетте години тази територия получава статут на село. Името било предложено от тогавашния командир на отряда.

В началото на шейсетте години радиостанцията за комуникация с подводници в Дружны била включена и в системата за наблюдение на космическите кораби. Тя е участвала в първите пилотирани полети в космоса, въпреки че това е било пасивно. В продължение на петдесет и пет години радиостанцията на практика не спира, с изключение на принудително прекъсване поради частичната модернизация на остаряло оборудване.

Оригиналното местоположение на предавателят за комуникация с подводници Голиат в Германия вече почти с нищо не напомня за ролята на Голиат във Втората световна война. В Русия, обаче, близо до град Дружный, Нижни Новгород, Голиат все още е напълно функциониращ. Руският флот продължава да го използва за комуникация със своите подводници, а също така е използван и за проследяване на космически кораби. Военното поделение № 36206 е разположено недалеч от градчето. Странното е, че принадлежи не на сухопътни войски, бивайки на хиляди километри от морето, а на военноморските сили. Въпреки че не е единствената такава, е една от най-големите в Русия ултра-вълнови радиостанции.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *