Разузнавателната машина Belly Flopper

77 / 100

Разузнавателната машина Belly Flopper представлява експериментален автомобил, създаден през 1937 г. Била въоръжена с картечница калибър .30. Смятало се, че подобни автомобили ще заменят конската тяга в американската армия.

Създаване на разузнавателната машина Belly Flopper

Превозното средство е поръчано от Валтер Шорт, тогава помощник-командир на пехотното училище на армията на Съединените щати във Форт Бенинг в Джорджия, и е построено от капитан Робърт Г. Хауи и главния сержант М. Уайли. Той е завършен през април 1937 г. Тъй като екипажът на двама души лежал склонен, превозното средство е получило прякора “коремният флопер”.

Екипажът на Разузнавателната машина Belly Flopper се състоял от двама души, които били легнали по корем. Единият управлявал автомобила, а другият трябвало да оперира с картечницата. Движението с него било истинско предизвикателство, защото освен неудобната позиция автомобилът не разполагал с никакво окачване. Водачът натискал педали, за да управлява съединителя и спирачката, а управлявал газта посредством лост.

Основната цел на конструкторите била картечницата да може да се използва по време на движение.

Конструкция на разузнавателната машина Belly Flopper

Автомобилът тежал само 460 кг. Дължината на му била 3.15 м, ширината 3.57 м, а височината едва 0.85 м. Моторът бил четирицилиндров редови с водно охлаждане и мощност само 14 к.с. бил разположен надлъжно в задната част на автомобила. Доста разпространено е погрешното твърдение, че автомобилът е бил с предно предаване.

Наистина практически шасито било обърнато, за да застане двигателят отзад и да не пречи на видимостта на водача, но карданният вал бил силно скъсен, като диференциалът застанал малко пред задния мост. От полуваловете към задните колела движението се предавало чрез вериги, които се виждат ясно на снимките и схемите на автомобила.

Задвижване

Шасито и двигателят били взаимствани от автомобил American Austin. Междуосието на армейския автомобил, както и на разузнавателната машина Belly Flopper било 1.9 м. Ниският силует на Belly Flopper давал редица предимства, но малкият просвет, както и липсата на задвижване на свички колела не позволявали свободното преминаване през пресечен терен.

Управление и динамика

Управлението на предните колела се осъществявало не чрез кръгъл волан, а чрез манивела. Разузнавателната машина Belly Flopper била много маневрена, но максималната и скорост била едва 28 мили в час. Заради позицията на екипажа обаче и тази скорост се усещала като доста висока. Двигателят бил маломощен, но спрямо ниското тегло съотношението мощност-тегло било добро.

Разузнавателната машина Belly Flopper днесДвижението на странното превозно средство наподобявало придвижването на влечуго по земната повърхност. Легналата позиция на екипажа му осигурявала по-ниска вероятност от попадение от вражески огън затова брониран корпус не се предвиждал.

Макар и никога да не се е стигнало до масовото му производство, счита се че разузнавателната машина Belly Flopper е инспирирала създаването на, добилия популярност през Втората световна война армейски автомобил Jeep.

Прототипът е запазен и до днес. Намира се във Форт Бенинг (Fort Benning).

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *