Румънският изтребител IAR 80

75 / 100

Румънският изтребител IAR 80 е създаден от румънския производител на самолети Industria Aeronautică Română (IAR), основана през 1926 г. в Брашов.

През 1930 г. румънското правителство обявява търг по негови спецификации за нов изтребител. Въпреки че правителството не очаквало оферти от собствената си самолетна индустрия, IAR конструирали няколко прототипа в отговор на търга. Договорът в крайна сметка бива спечелен от полския PZL P.11. , от който са поръчани 50 бр. в последствие се провежда и втори конкурс, където съревнованието е с PZL P.24, като поляците отново печелят и получават поръчка да още 50 бр.

Въпреки че губат тези два търга IAR печелят договори за изграждане на PZL, както и на двигатели Gnome-Rhone 14K по лиценз. В резултат на тези и други лицензионни договори компанията разполагала с достатъчно пари, за да продължи да финансира по-нататъшни разработки.

Румънският изтребител IAR 80 се ражда през 1938 г., когато е създаден първия му прототип, но поради редица промени в конструкцията първият изпитателен полет бил осъществен едва през следващата година. При изпитанията самолетът напълно покрил очакванията на конструкторите, като дори надминал редица изтребители от онова време.  

Максималната скорост на самолета била 510 км/ч и за шест минути се издигал на височина 5000 метра. Според летците машината била маневрена и лесна за управление, но обзора от кабината никак не бил добър. Друг недостатък била ниската мощност на двигателя на средни и големи височини.  

Конструкция

Румънският изтребител IAR 80 се задвижвал от звездообразен двигател с въздушно охлаждане Gnome-Ron 14K IVc-32 с мощност 960 к.с., който задвижвал немско трилопатно витло с променлив ъгъл на лопатките. Двигателят бил двуредов с 14 цилиндъра, като с по-късните си варианти мощността му била увеличена до 1000 к.с. За подобряване на охлаждането на двигателя били монтирани клапи с автоматично управление в задната част на обшивката му.

Румънският изтребител IAR 80 имал напълно затворена и доста просторна пилотска кабина. Задната част на фанара била с капковидна форма и се плъзгала назад при отваряне. Предното стъкло било бронирано.

Колесникът бил разработен така, че самолетът да може да каца дори на писти без твърдо покритие и се състоял от две основни стойки под крилата, които се сгъвали навътре за по-добра устойчивост при кацане и излитане. В сгънато положение долната половина от колелата не била покрита с капаци. Трерата опора била в опашката под вертикалния стабилизатор и представлявала твърда стойка без колело.

Румънският изтребител IAR 80 имал фюзелаж с кръгло сечение и долно разположено крило, като предната му част била много дълга, и това била основната причина за лошия обзор. Въоръжението при първата серия се състояло от шест 7,9-милиметрови картечници Browning монтирани под крилото. Тъй като огневата мощ се оказва недостатъчна в следващите серии се монтират румънски картечници 13.2 мм F.N.

Румънският изтребител IAR 80 имал размах на крилете 10,5 метра и дължина – 8,9 метра. Теглото празен при различните версии варирало от 2080 до 2140 кг, докато максималната излетна маса била 3070 кг. С повишаване на теглото максималната скорост естествено намалявала от 510 км/ч на 470 км/ч. Обхватът на действие с пълен резервоар бил между 730 и 1030 км.  

През декември 1929 г. започва серийното производство, след като правителството поръча 100 бр. от новия самолет. В този момент обаче има проблем с доставките на карртечниците и първите броюки са завършени едва през 1941 г.

Румънският изтребител IAR 80 на Източния фронт

Румънският изтребител IAR 80 бивал оборудвани с държачи за 50-килограмови бомби под крилата и един за 225-килограмова бомба под фюзелажа за атака по наземни цели.  Изтребител-бомбардировачите носели означението IAR 81 и от тях били построени 50 бройки.Тяхното създаване било продиктувано от провалена поръчка за доставка на щурмови самолети Ju 87 Stuka.
Вариантът IAR 80B бил създаден по изискване на пилотите от предните линии и при него била повишена дебелината на бронята на кабината и обема на резервоарите.   

До 1944 били произведени общо 448 бройки от всички версии.  

Освен защитата на родната Румъния на IAR 80 се паднала и нелеката задача да се бори на Източния фронт. Първата победа с този самолет била постигната още на 22 юни 1941 г. още в началото на операция Барбароса, но също така и загубите не заъйснели. Като освен вражеските попадения причина за загуба на самолети били и повреди в двигателите, като до края на годината били изгубени общо 20 самолета. В началото на войната съветите губели средно по 2,5 самолета, докато свалят един IAR 80.  

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *