Самолетът OV-1 Mohawk

85 / 100

Самолетът OV-1 Mohawk е проектиран по времето на войната във Виетнам, когато американското командване решава, че е дошло времето да се разработи нов разузнавателен самолет, който да работи в тежки условия. Обявеният конкурс в последствие бива спечелен от фирмата Grumman. Самолетът OV-1 Mohawk и бил кръстен на индианското племе Мохок (Mohawk), населяващо части от територията на САЩ и югоизточна Канада.

Разработката започнала през 1957 г., като първият полет на прототипа се състоял през пролетта на 1959 г., а в края на същата година започнало и производството му. Неговата способност за локализира врага, да го открива и да подава информация към командването били незаменими.

Конструкция

Самолетът OV-1 Mohawk представлявал двуместен самолет с централно разположено крило. Задвижването му било поверено на два турбовитлови двигателя Lycoming T53-L-701, всеки с по 1400 к.с., задвижващи по едно трилопатно витло. С тези двигатели максималната му скорост достигала 491 км/ч. Обхватът му с едно зареждане бил 1519 км. Едно от най-ценните му качества била способността му да излита и каца на много къси писти. За излитане му били необходими 358 м., а за кацане 320 м.

Самолетът OV-1 Mohawk - схемаСамолетът OV-1 Mohawk бил с дължина 12.5 м., и височина 3.86 м. Размахът на крилото достигал 14.63 м. при обща площ 33 квадратни метра. Голямото крило позволявало монтирането на по-големи резервоари, с което самолетът можел да се задържи във въздуха до 6 часа.

Теглото му било 5468 кг, а максималното му излетно тегло можело да достигне 8214 кг. В резервоарите можело да се зареди гориво с тегло 1050 кг. Опашката била конструирана с три вертикални плоскости за противодействане на реактивния момент на двата турбовитлови двигателя.

Самолетът OV-1 Mohawk имал особено просторна кабина с много големи прозорци, като двамата летци били разположени един до друг. Заоблените ѝ форми ѝ придавали вид на самолета на буболечка с големи очи. Благодарение на разузнавателното оборудване на борда, състоящо се от камери и радари, нищо не оставало скрито от екипажа. Максималната височина на полета достигала до 9150 м.

Самолетът OV-1 Mohawk всъщност бил единственият летателен апарат с фиксирани крила, който бил разработен специално за армията на САЩ (не за военновъздушните сили). За периода от 1959 г. до 1970 г. били произведени 380 броя. Освен на въоръжение в армията на САЩ Mohawk бил част от въоръжените си на Израел и Аржентина.

Варианти

OV-1A – Pittsburgh Institute of Aeronautics
Интересното при този вариант е, че самолетът OV-1 Mohawk е снабден с два допълнителни реактивни двигателя Westinghouse J34. Използвал се е като нелетящ тестов стенд със смесено задвижване и е ползван от Питсбъргския институт по аеронавтика.

Свалянето на МиГ-а

Една сутрин в средата на февруари 1968 г. два OV-1A летели над долината Ашау във Виетнам. Единият от самолетите бил пилотиран от капитан Кен Лии, един от най-опитните летци на Mohawk. Мисията била много опасна, защото под тях гъмжало от ПВО системи, които били в състояние да ги свалят във всеки момент. Внезапно Лии усетил попадения по своя самолет. Неговият воден самолет му докладвал, че зад гърба му има МиГ.

В този момент МиГ-ът го подминал и се насочил за нова атака по двата американски самолета. Лии веднага осъзнал, че единственият му шанс да се спаси бил да стреля по виетнамския самолет. Към момента под крилата на Mohowk-a били подкачени 2.75 инчови ракети и картечници. С два залпа Лии изстрелял 38 ракети по МиГ-а, който бил намалил скоростта си. Четири ракети попаднали в целта, както и над 100 патрона от картечниците. МиГ-ът започнал да губи мощност и височина, като преминавал ниско над планините, но американските летци не го видели да се разбива.

Самолетът OV-1 Mohawk прави последния си полет в състава на ВВС на САЩ през 1996 г. над демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, след което е пенсиониран след близо 40-годишна вярна служба. Въпреки дългата си служба самолетът е малко известен, освен сред хората, които са летели на него или са участвали в поддръжката му.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *