шнекоход ЗИЛ-29061

76 / 100

История

ЗИЛ-29061 е вседеход – шнекоход за придвижване в блатисти и снежни местности с шнеково задвижване и с основна употреба за издирване и прибиране на космонавти. Разработен е на основата на шнекохода ЗИЛ-2906, който се оказва прекалено малък, неустойчив и маломощен. По-големите размери (около метър по-дълъг) са позволили разполагането на два двигателя от ВАЗ-2103 и кабина за екипажа в предната част. Част е от комплекса с висока проходимост за търсене и спасяване “Синя птица”.Произведена е една серия от 20 броя.

Конструкция

Корпусът на шнекохода ЗИЛ-29061 е херметичен, самоносещ, представляващ заварени листове от алуминиева сплав. На двата борда има херметични отсеци, в които се намират резервоарите за гориво.

Кабина

В предната част се намира кабината за водача, а зад нея се намира пътническото отделение, където има допълнителна седалка и две подвижни носилки. В пътническото отделение  има два отоплителя. Кабината има в предната част отварящ се капак-полукабина със стъкла, средната част е от брезент, а задната част е подвижна остъклена преграда. Качването на екипажа става през люк в предната част на кабината, или през свалящите се странични брезенти. В кабината на шнекохода има две места – за водач и за лекар, както и две лежащи места за космонавтите.

Двигател и трансмисия

В задната част е разположен двигателният отсек. Там обърнати с маховиците напред са вместени двата двигателя от ВАЗ с мощност 77 к.с. всеки, както и трансмисията. Всеки ЗИЛ-29061 - схемадвигател задвижва шнека от своята страна. Има два сухи съединителя, две механични четиристепенни скоростни кутии със заден ход, два понижаващи редуктора, две карданни предавки, две допълнителни скоростни кутии за заден ход. Превключването на скоростите е механично, с лостова система и става едновременно с общ лост за двете скоростни кутии. За палене на двигателите на шнекохода при отрицателни температури, както и за отопление на кабината при неработещи двигатели, има течногоривен пусков нагревател П-16. Има също и система за изпомпване на вода от корпуса.

Вместо педал за газ има два лоста управляващи двата карбуратора както е при самолетите. При паралелна позиция променят скоростта, при различни позициии могат да се ползват за завиване. Педалът на съединителя е разположен вляво под арматурното табло, а този на спирачката – вдясно. Има и лост управляващ спирането – в неутрална позиция спирачката действа върху двата шнека, в позиция ляво – само върху левия, при което шнекохода завива наляво. Съответно десния за завиване надясно. Завиването става като се избере посоката на завиване с лоста и се натисне спирачния педал.

Шнекове

Шнековете представляват кухи, херметични цилиндри завършващи в двата края като пресечени конуси. На външната стена има спираловидни лопати (като Архимедов винт), които осигуряват зацепването и движението. Лопатите са биметални – долен слой алуминий, покрит със слой неръждаема стомана, с обща дебелина 10 мм. Вътрешната част на шнековете е резделена с прегради на четири херметични части. Предният им край е свързан с бордовите редуктори. Пред шнековете има монтирани конуси подобни на ски, улесняващи излизането на стръмен бряг. Конусите могат да се демонтират.

В шнекохода ЗИЛ-29061  е монтирано е радиооборудване за връзка с издирващите самолети, вертолети, командния пункт, аварийни радиостанции, за засичане на маяци и пр.

Можете да разгледате и другите ми статии за вседеходи.

Характеристики

Година на производство1979 – 1983
Произведени бройки
Дължина (със ски / без ски)4860 / 4100 мм.
Ширина2390 мм.
Височина2200 мм.
Ширина на следата1500 мм.
Просвет760 мм.
Радиус на завой3.5 м
Тегло празен1690 кг.
Максимален товар397 кг.
Двигател мощност2 х 77 к.с.
Обем на торивните резервоари2 х 72 л.
Разход36 л/ч
Макс. скорост на сняг25 км/ч
Макс. скорост на вода13 км/ч
Макс. скорост в блато12 км/ч
Максимален преодоляем наклон23°

Видео

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *