Експерименталното такси - Volvo Experimental Taxi

73 / 100

История

Експерименталното такси The Volvo Experimental Taxi е концептуален автомобил построен от Volvo през 1976 г. Той е проектиран в отговор на искане на транспортния отдел на Ню Йорк. Таксито, се задвижва от шест-цилиндров дизелов двигател, и предно предаване.

Конструкция

Сигурност

Експерименталното такси на Volvo е просторно, но компактно (по-късо от обичайното такси в Ню Йорк). Много късата предница и задница осигурява добра видимост и малък радиус на завиване. Купето е изградено следвайки принципа на Volvo за сигурна клетка: здрави профили обграждат зоната на пътниците, докато предната и задната части са деформируеми, осигуряващи поглъщане на енергията от удара. Вратите и страниците включват тръбни елементи за защита, а подът е подсилен с пет здрави ребра.

И двете брони са абсорбиращи и отговарят на изискването за поглъщане на удар при скорост до 8 км/ч без последствия. Тези мерки за сигурност са обичайни днес, но през 1976 г. са били доста новаторски. От двете страни на експерименталното такси са монтирани отляти от каучук панели на височина, обичайна за леки удари, които могат да се получат в интензивен градски трафик. Идеята е била да се минимизира нуждата от ремонти в следствие на леки удари, одрасквания и пр.

Вътрешен обем

Експерименталното такси - Volvo Experimental Taxi - плъзгащата странична врата
Ясно се вижда преградата между шофьора и пътническото отделение

Дясната врата на пътническото отделение на експерименталното такси е широка плъзгаща се врата с електрическо задвижване и управлявана от водача, който има и контрол на заключването на всички врати на автомобила. На таблото има светлинна индикация за незатворени или незаключени врати. Задната седалка е за двама пътници и разполага с централен подлакътник, който може да бъде сгънат нагоре давайки възможност за трети пътник. Дясната страна на седалката се сгъва, за да се осигури пространство за инвалидна количка, с място за един придружаващ пътник от лявата страна на седалката.

Комфортът е осигурен от анатомичен дизайн на седалката, висока позиция на седене и голямо пространство за краката. Вместо предпазни колани, на пътническите места е имало предпазни бариери в стил roller-coaster.

Мястото за багажа в експерименталното такси е в дясната предна част на отделението за пътниците. Същото пространство може да се използва за допълнително място за пътник, благодарение на сгъваема седалка обърната назад. Мястото на водача е отделено от пътническото отделение с преграда от бронирано стъкло и бронирана стомана. Отделението на водача включва още и масичка за писане с настолна лампа, сейф и хладилник. Седалката на шофъора има облегалка за глава и триточков инерционен предпазен колан. Голямото предно стъкло предлага много добра видимост.

Снимки

Към свързаната галерия…

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *