първият немски танк

75 / 100

История

Първият немски танк е A7V. Освен, че е първият приет на служба, той е и единственият използван по време на Първата световна война. След започването на войната се оказва, че Германия е напълно изостанала по отношение на бойни бронирани машини, докато Франция и Великобритания въвеждат танкове още през 1916 и работят активно по усъвършенстването и разработката на нови модели.

На 13 ноември 1916 г. е създадена техническа комисия, която трябва да обедини усилията по създаването на първия немски танк. В комисията влизат представители на Въоръжените сили на Германия и на известни немски фирми. Комисията избира за ръководител на конструкторските работи 46-годишният о.з. капитан Йозеф Фолмер. В групата на Фолмер влизат около 40 инженери от различни немски компании.

Конструкция

Първият немски танк е създаден на базата на трактор Holt . Първият прототип е произведен през април 1917 г. и тестван на 13.04.1917 г. През май същата година е тестван дървен прототип в реални размери, като при тестовете е поставен 10 тона баласт, за да симулира тежестта на бронята. Първият сериен образец е представен през октомври 1917 г. Всички танкове от серията получават лични имена – Мефисто, Вотан, Зигфрид и пр. и са въведени на въоръжение в новосъздадените 1-ви, 2-ри и 3-ти танкови полкове. Немското командване поръчва производството на 100 машини, но поради недостиг на стомана са произведени само 20 танка.

Първият немски танк е дълъг 7.34 м., широк 3 м. и висок при купола 3.3 м. Разполагал е с 20 мм. стоманени плочи отстрани, 30 мм. отпред и 10 мм. отгоре. Това обаче не са били плочи от закалена стомана, поради което бронята е осигурявала защита само от картечници и друго леко стрелково оръжие, но не и от по-големи калибри. Екипажът на първия немски танк обичайно се е състоял от 17 войници и един офицер: командир, механик-водач, сигналист, 6 картечари, 6 пълначи и двама артилеристи (стрелец и пълнач). Вътрешният обем не е бил разделен на сектори, двигателите са се намирали в средата, поради което вътре е било шумно и изпълнено с двигателни газове.

Първият немски танк е бил въоръжен с 6 бр 7.92 мм. картечници (MG08) и едно 57 мм. оръдие Maxim-Nordenfelt, монтирано в средата отгоре. Боеприпасите са били 40 – 60 картечни ленти с по 250 патрона всяка и 180 снаряда за оръдието.

Първият немски танк се задвижва от два 4-цилиндрови бензинови двигателя Даймлер, с мощност 101 к.с. всеки. Резервоарите са с вместимост 500 л., но поради високия разход на гориво обхватът на действие не надвишавал 60 км.  Максималната скорост е 15 км/ч по шосе и 5 км/ч извън него. Поради високия център на тежестта, танкът е имал склонност към странично преобръщене при наклон. Поради малкият просвет проходимостта в кал също е била лоша. Въпреки това е бил наричан от британските войници “moving fortress” (подвижна крепост).

Видео

Снимки

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *