Високопроходимият камион Нами–094

71 / 100

Високопроходимият камион Нами–094 е създаден през 60-те години на 20-ти век в СССР и е характерен със задвижването си от осем пневматични ролки. Не него били възлагани надеждите да се превърне в най-проходимия автомобил в света. Но тогава, както и днес малко хора знаели, че идеята е била взаимствана от американския модел M8-327-4 с 212 к.с., създаден от американската фирма Four Wheel Drive Company през 1956 г.

Конструкция

Високопроходимият камион Нами–094 бил наречен още ЕТ-8 по време на разработката и разполагал с малко по-слабия двигател ЗИЛ-375, който генерирал мощност от 180 к.с. Пневматични ролки на Високопроходимият камион Нами–094Както и в американския най-странното нещо в този вседеход била ходовата част, която наподобявала повече тази на влак и се състояла от две талиги с по четири колела с форма на ролки, които били произведени от Ярославския завод за гуми и били с диаметър и ширина от по 1200 мм.

Поради голямата си площ гумите били с много ниско налягане, което предпазвало високопроходимият камион Нами–094 от затъване в тежки условия на движение и повишавало опорно-сцепната проходимост на машината.

Въртящият момент се предавал от двигателя към колелата посредством система от валове и редуктори. Между двете талилиги бил монтиран блокируем диферециал за повишаване на проходимостта. Всяка талига разполагала с по един диференциал за левите и десните колела.

Освен това левите и десните колела поотделно можели да се люлеят около напречната ос на талигата, което повишавало профилната проходимост. За да спира в колелата били монтирани барабанни спирачки с хидравлично задействане.

Високопроходимият камион Нами–094 разполагал с изцяло металическа ръбата кабина, която била по-просторна и разполагала с четири врати. Междуосието на автомобила възлизало на 7400 мм, а центърът на тежестта се извисявал на 1140 мм над земята.

Общото тегло на машината възлизало на 12 610 кг. Поради нетрадиционната ходова част управлението се извършвало посредством хидравлични цилиндри, които отклонявали предната талига в желаната от водача посока. Така минималният радиус на завоя възлизал на 15,5 м., което правело вседехода особено проходим.

Край на проекта

В крайна високопроходимият камион Нами – 094 станал два пъти по-тежък от американския модел, което го правело трудноподвижен и нелек за управление. Макар предвиден като автомобил с двойно предназначение, производството му било обречено на неуспех, защото освен, че не отговарял на строгите военни изисквания повечето му възли и агрегати не се използвали в други модели на съветската промишленост, което допълнително затруднявало създаването на серийни бройки.

Въпреки, че високопроходимият камион Нами–094 не бил развит, той по-късно послужил за идейна основа за последващи разработки на института НАМИ на съчленени превозни средства с широки гуми.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *