Айолипайлът, или Хероновата топка

73 / 100

Айолипайлът, или Хероновата топка (ɪˈəʊlɪpʌɪl) е устройство, което преобразува пара в движение и се явява предшественик на първата парна машина. Счита се, че е изобретена от Херон Александрийски през I в., който е живял в (по това време) римската провинция Египет, гр. Александрия и е бил известен математик, инженер и изобретател. Счита се, че при конструирането на парната машина, Херон е черпил вдъхновение от трактати на Ктесибий (Κτησίβιος), посветени на въздуха под налягане.

Конструкция

Айолипайлът, или Хероновата топка се състои от затворен котел с формата на сфера, който се пълнел с вода и имал две оси. Те играят също и ролята на конзоли върху които е закрепена въртяща се сфера. Сферата от своя страна има две малки Г-образни тръбички, чиито отвори са насочени по посоката на въртене на сферата, но в противоположни посоки една спрямо друга. Тези тръбички играят ролята на дюзи.

При нагряване на котела, през тръбичките-конзоли в сферата постъпва пара. При излизането и през малките Г-образни тръбички тя създава тласък на принципа, на който работи ракетният двигател и завърта сферата.

Приложение

Няма открити данни да е използван в практиката като парна машина. Единствените сведения сочат, че е бил използван за демонстрация на чудо в храмове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *