подвижен мост

Thе featured image аuthor is Bert Kaufmann and it's licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


73 / 100

Slauerhoffbrug (Слауерхофбруг) e автоматичен подвижен мост, който се намира в гр. Leeuwarden, Холандия и пресича р. Harlinger Vaart. Проектиран е от Van Driel Mechatronica през 2000 г.

Конструкция

Особеното в конструкцията е, че мостът се повдига само от едната страна с помощта на две рамена с противотежест и два хидравлични цилиндъра, без самият подвижен мост да е свързан с шарнир. Вдигащата се част на моста е с размери 15 х 15 м. и реално представлява парче от пътя. От долната страна е боядисана в жълто и синьо – цветовете на флага на гр. Leeuwarden. Цялата конструкция е с формата на буквата L , като двете рамена са с дъговидни. Липсата на основни и напречни греди прави конструкцията на подвижния мост лека и позволява вдигане на по-голяма височина.

Мостът е направен от желязо и стомана и се вдига около 10 пъти на ден, като ввсяко вдигане, или спускане отнема около 3 мин. Забелязва се отдалеч сред плоския холандски пейзаж.

Ако си мислите, че този странен мост е уникален за Холандия се лъжете. Можете да погледнете моста Моисей, който е друга проява на холандското въображение в мостостроителството.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *