Мостът под вода Моисей

By Digital Eye - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43441297


73 / 100

 История

Мостът под вода Моисей (Moses Bridge) се намира в югозападна Холандия и води до укреплението Fort De Roovere. То е част от отбранителната линия West Brabant Water Line, представляваща серия от подобни укрепления. Построено е през XVII в. и е използвано до XIX в, когато е изоставено. Укреплението е заобиколено от защитен воден ров, през който е построен мостът.

Конструкция

При реставрирането на укреплението през 2010 г., е търсено решение за преминаване на водния ров, без това да компрометира визуално оригиналното предназначение на рова. Все пак построяването на мост прекосяващ защитния ров не е било добра идея в епохата, в която укреплението е строено и използвано.

Така се стига до построяването на мостът под вода Моисей. Той всъщност представлява сух канал под нивото на водата и не се вижда, освен от близко разстояние. Кръстен е на Моисей, който според библейската легенда с божия намеса е разделил Червено море, за да могат евреите да преминат безопасно на път към Обетованата земя.

Първоначално мостът се наричал Loopgraafbrug, но когато хората го видяли завършен, името му било променено на Моста Мойсей.

Мостът под вода Моисей е направен от импрегнирано водонепропускливо дърво, облечено откъм водата с изолационен материал. Силуетът му следва освен нивото на водата, също и формата на терена – склонът на укреплението. Нивото на водата в рова се регулира постоянно с бентове и аварийна помпа, за да не се наводни мостът.

Както казахме при отдалечаване на известно разстояние мостът под вода Моисей не се забелязва над повърхността на водата. Една от популярните шеги, свързана с името на моста е, че това е един нов прочит на преминаването през Червено море, описано в Библията.

Всяка година, когато водата започне да замръзва, мостът се пълни с вода, за да не се повреди и когато хората карат кънки на лед, да не паднат в моста.

Определено не може да се отрече оригиналност в холандското разбиране за това как трябва да изглежда и работи един мост. Друг пример в това отношение е подвижният мост Slauerhoffbrug в гр. Leeuwarden.

Мостът под вода Моисей е създаден със сравнително малък бюджет от 250 000 евро, но се оказва, че привлича голямо внимание. Известно е, че посетители от САЩ, Израел и Япония идват в Bergen op Zoom специално, за да видят моста.

Интересно е, че архитектите никога не са си поставяли за цел да го превърнат в забележителност. Това е малък проект, който обаче в крайна сметка огромно влияние върху района и е доказателство, че не е нужно една задача да е голяма, за да има ефект.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *