мостът моисей

By Digital Eye - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43441297


 История

Мостът Моисей (Moses Bridge) се намира в югозападна Холандия и води до укреплението Fort De Roovere. То е част от отбранителната линия West Brabant Water Line, представляваща серия от подобни укрепления. Построено е през XVII в. и е използвано до XIX в, когато е изоставено. Укреплението е заобиколено от защитен воден ров, през който е построен мостът.

Конструкция

При реставрирането на укреплението през 2010 г., е търсено решение за преминаване на водния ров, без това да компрометира визуално оригиналното предназначение на рова. Все пак построяването на мост прекосяващ защитния ров не е било добра идея в епохата, в която укреплението е строено и използвано. Така се стига до построяването на моста Моисей. Той всъщност представлява е сух канал под нивото на водата и не се вижда, освен от близко разстояние. Кръстен е на Моисей, който според библейската легенда с божия намеса е разделил Червено море, за да могат евреите да преминат безопасно на път към Обетованата земя.

Мостът Моисей е направен от импрегнирано водонепропускливо дърво, облечено откъм водата с изолационен материал. Силуетът му следва освен нивото на водата, също и формата на терена – склонът на укреплението. Нивото на водата в рова се регулира постоянно с бентове и аварийна помпа, за да не се наводни мостът.

Както казахме при отдалечаване на известно разстояние мостът Моисей не се забелязва над повърхността на водата. Една от популярните шеги, свързана с името на моста е, че това е един нов прочит на преминаването през Червено море, описано в Библията.

Странни мостове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *