Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98

77 / 100

Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98, представлява превозно средство за движение по сняг, разработено в Съветския съюз и използвано от Червената армия в периода на Втората световна война. Аеросан е термин изващ от руската дума за шейна “сани”, съчетана с латинската за въздух е означава превозно средство задвижвано от пропелер. Терминът е латинизиран и на английски е aerosani, като се използва и aerosled.

Конструкцията

Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 вместо колела разполага с 4 ски, а задвижването се осъществявало чрез двулопатно тласкащо витло. Освен него машината имала и други общи черти със самолетите. Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 схемаКонструкцията била изградена основно от авиационен шперплат, като за закрепване на отделните елементи били използвани винтове и лепило. Имало и метални части за посилване на конструкцията.

Четирите ски били напълно еднакви и изработени от дърво. Връзката им с окачването се осъществявала посредством пирамиди, изработени от стомана. В задната част на тези пирамиди бил поставен по един щифт, който се използвал за спирачка, като се забивал в снега.

Окачването на аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 било изпълнено с винтови пружини с голям ход, за да осигури висока проходимост. Първите модели имали същия двигател като този на камионите ГАЗ-ММ, а имено четирицилиндров редови с работен обем 3,3 л. и 50 к.с., който бил монтиран относително ниско, което придавало голяма стабилност на машината.

Максималната скорост не надвишавала 50 км/ч. За да се намалят вибрациите двигателят бил монтиран на гуметни тампони. Моторът и радиаторът били покрити с метален капак. Перката била метална, за да не се поврежда при преминаване през гористи райони, а диаметърът ѝ бил 2,35 м. Като цяло обаче Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 не била маневрена.

Мястото за екипажа на аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 било пред двигателя, като водачът седял зад командира, който разполагал и с 7.62-милиметрова картечница, монтирана на метален пръстен и можела да се върти на 300 градуса. Пред водача имало стъкло, което да го предпазва и да му осигурява по-добва водимост.

За движение през нощта бил предвиден само един фар, монтиран в средата на корпуса. Резервоарът с капацитет 80 литра бил поставен в задната част на машината. Водачът задавал посоката на движение чрез волан и стоманени въжета, посредством които се управлявали предните две ски.

Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 окачванеПри моделът РФ-8K мощността се генерирала от петцилиндров звездообразен двигател Швецов М-11 с въздушно охлаждане и мощност от 110 к.с. Агрегатът всъщност бил разработен през 1923 г. за учебни самолети и поради надеждността си и простата си конструкция бил избран от конструкторите на ГАЗ за техния снегомобил. Този модел бил използван до средата на 50-те години в армията на СССР.

Аеросани РФ-8 / ГАЗ-98 бил приет на въоръжение през януари 1942 г. Общо за целия период на производство били произведени приблизително 2000 бройки.

Подобно на шнекоходите като ЗИЛ-29061, аеросан бил използван в най-северните, силнозаснежени региони на Европа. Неговите качества го правели изключително подходящ за всякакъв вид мисии, но основно бил използван за подкрепа на скиорски отряди, които често оперирали зад линията на противника.

Силата на това превозно средство били районите без никаква инфраструктура, в които конвенционалните верижни и колесни машини затъвали в дълбокия сняг. Освен в бойни формирования тези шейни се използвали като транспорт при логистични задачи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *