Какво представляват калните вулкани?

Вулкана Турагай (Turaghai) в Азербайджан.


76 / 100

Калните вулкани са геоложки феномен, който възниква, когато наляганията дълбоко в Земята предизвикват изхвърляне на кал, газове и течности (като например кисела вода), на повърхността. Изригванията са причинени от тектоничните сили на Земята или от просмукването на утайките на делтите на големите реки. Калните вулкани най-често се появяват в зоните на субдукция, когато една от тектоничните плочи на земята влиза под друга, което я кара да потъне поради гравитацията в техните допирни точки.

Изригванията на вулкани от кал обикновено отделят газове: най-вече големи количества метан и по-малки количества азот и въглероден диоксид. Вулканът от кал може да има формата на хълм или могила и се различава от традиционните магматични вулкани, тъй като не образува лава, или пепел.

Формиране

Няколко са геоложките процеси, които могат да причинят образуването на кални вулкани. Някои от тях са естествени, а някои са провокирани от човека. Вулкани от кал могат да се задействат например чрез добив или сондажи за газ, което създава подземни разломи. Други вулкани са създадени в следствие активността на горещи извори, където големи количества газ и малки количества вода реагират химически с околните скали и образуват вряща кал. Има два основни типа – “гърне с каша” (вряща кал, която разяжда парчета от околната скала) и “гърне с боя” (вряща кал, която е оцветена в жълто, зелено или синьо от минерали от околните скали).

Когато почвата дълбоко в Земята се разхлаби в процес, наречен декомпозиция, газовете се създават с по-висока от нормалното скорост. Тези газове карат калта да придобие плаваемост, тъй като в калта има по-голямо налягане, отколкото извън формиращия се вулкан от кал. Когат се появят тези условия калта изтича от Земята чрез отвори и фрактури. Калните вулкани могат да бъдат с размери от само 1 или 2 метра високи и 1 или 2 метра широки, до 700 метра високи и 10 километра широки. По-малките понякога се наричат саксии с кал.

След изригването калните вулкани имат форми и вид подобни на конвенционалните, но са със значително по-малки размери.

Къде се срещат най-често калните вулкани?

Азербайджан е страната с най-голям брой кални вулкани в света. С общо най-малко 400, Азербайджан е дом на една трета от калните вулкани в света. Двата най-големи кални вулкана в Азербайджан са Турагай (Turaghai) и Боюк Ханизадаг (Boyuk Khanizadagh).

Вулкана El Totumo в Колумбия
El Totumo в Колумбия

Най-големият кал вулкан в света обаче е калният поток Сидоарджо (Sidoarjo), разположен в Луси, Индонезия, който е с височина 700 м и ширина 9600м. Този вулкан бълва кал от май 2006 г., когато убива 14 души и принуждава 25 000 жители да се преселят. Учените прогнозират, че калният поток Сидоарджо ще продължи 25 години и смятат, че може да е бил предизвикан от земетресение с магнитуд 6,3 по скалата и епицентър на 280 км. оттам километра, което е регистрирано два дни преди първото изригване на калния вулкан.

Други големи и забележителни кални вулкани включват El Totumo в Колумбия, с височина 50 метра, и вулканът от кал Chandragup в Пакистан, с кратер широк 140 м. Тринидад и Тобаго, Костенурните острови във Филипините, Калифорния и Източна Венецуела са други страни или региони с кални вулкани.

Кални вулкани има и на дъното на морета и океани

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *