Анафилактичният шок

78 / 100

Анафилактичният шок е едно от най-опасните, бързоразвиващи се и животозастрашаващи състояния на човешкия, или животинския организъм. Появява се предимно, ако организмът е подложен на алерген, към който има силен алергичен отговор. Това състояние е изключително опасно, защото за броени секунди може да бъде прекъснато дишането.

Анафилактичният шок е един от няколкото вида шок. Кръвта е транспортната система в даден организъм. По нея се пренася кислород и важни хранителни елементи до всяка клетка и орган в човешкото тяло. Ако един човек е поставен в положение на шок, преносът на кислород и хранителни елементи рязко спада. Тези важни съставки не могат успешно да достигнат до клетките, кръвообращението започва да губи своя нормален ритъм и най-важният елемент – кислород трудно може да бъде доставен до мозъка.

Клинична картина

Анафилактичният шок настъпва внезапно и това е най-коварната му характеристика. Човек изведнъж започва да чувства силен сърбеж, зачервява се, усеща подуване в гърлото, което от своя страна затруднява дишането и кръвното налягане спада рязко. Понижаването на кръвното налягане се дължи на това, че кръвоносните съдове са се разширили, защото се се опитват да получат повече кислород и хранителни елементи. Те обаче не достигат, защото организмът е атакуван от даден вид алерген. Анафилактичният шок се развива когато имуната система отделя голямо количество хистамин от някои видове бели кръвни клетки. Този отговор на организма да освобождава хистамин се дължи на факта, че е подложен на атаката на чуждо за него вещество.

Предпоставки за възникване на анафилактичния шок

Отрова

Анафилактичният шок най-често се предизвиква от отровата на животни и насекоми. Ако човек при първа среща (ухапване, ужилване) прояви реакция само на зачервяване и подуване на мястото, се превръща в потенциално рисков пациент. При втори контакт с даденото животни или насекомо, може да се наблюдава страшната картина на анафилактичен шок.

Хранителни алергии

Друга честа причина са различни храни. Важно е да се отбележи, че в различните възрастови групи, се наблюдава и различна алергия към храните. Децата често страдат от алергия към ядки. Интересно е също, че в зависимост от района, в който живее даден човек, дава различна алергична реакция към храните. За пример може да се даде, че в арабския свят, хората, които използват повече сусам, имат алегрия към него, а при население, живеещо в близост до море, преобладава алергия към риба.

Алергии към медикаменти

Анафилактичният шок често се предизвиква и от различни лекарства и медикаменти. Поради тази причина, всеки медицински персонал е задължен да разпита своя пациент дали има наблюдения върху себе си и дали е проявил дори минимална алергична реакци към каквото и да е било. Ако не се получи ясен и точен отговор, трябва да се пристъпи към тестване на дадения медикамент. Това тесване се нарича скарификация. При него леко се надрасква кожата на пациента, поставят се капчици от лекарството върху нея и след 20 мин (най-рано) се установява дали има алегрия.

За съжаление хората, които имат придружаващи заболявания, се превръщат в контингент, който е застрашен от анафилксия. Тези заболявания най-често с свързани с горните и долните дихателни пътища, като астма и различни видове ринити.

Като обобщение може да се каже, че анафилактичният шок е изключително опасно състояние. Пациентите поставени в такъв шок се зачервяват, изпотяват, започват да изпитват огромно затруднение в дишането си, заради подуването на ларикса. Започват да кашлят, защото се получава спазъм на бронхите. Наблюдава се ускорен пулс, но не може да се напипа артерия, тъй като кръвоносните съдове са силно разширени. Кръвното налягане спада много бързо и притокът на кислород до мозъка буквално спира.

Поради всички изброени причини, пациентите губят връзка с околните, не могат да чуят и изпълнят препоръки, губят съзнание и изпадат в кома. Всичко това се случва за минути.

Лечение

Анафилактичният шок се овладява най-бързо и адекватно с адреналин. Разбира се, след поставянето на адреналина от обучен персонал, лечението не приключва. Необходимо е да се отпуснат духателните пътища, да се намали отока на лигавицата на горните дихателни пътища и да се възстанови електролитния баланс на организма. Всичко това трябва да бъде извършено в медицинско заведение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *