предпазване от напускане на лентата

By Nozilla - Own work, CC BY-SA 3.0,


71 / 100

Системата за предпазване от напускане на лентата (Lane Keeping Assistant, или LKA) следи за движението на автомобила спрямо лентата за движение и предприема съответни действия, с които да го задържи в правилната посока. Някои производители предлагат системата и със способност да държи автомобила в средата на лентата за движение.
Системата за предпазване от напускане на лентата е от системите, които минимализират човешкия фактор. Те в бъдеще ще допринесат за създаването на напълно автономни автомобили. Освен, че повишава сигурността на пътя тази система изисква минимум усилия от водача, което подобрява комфорта на шофиране.

Системата разчита на камери, които да следят линиите на пътя. Това естествено я прави неефективна при лоша пътна маркировка и зони от пътя, които са в ремонт. Освен камерите за самата корекция е необходим и електромотор, който е зацепен за кормилната рейка и който да коригира курса на превозното средство.
При повечето автомобили, оборудвани със системата за предпазване от напускане на лентата има и бутон за нейното изключване. Причината е че системата винаги може да се обърка и да прави грешни корекции при движение. Освен това ако самата система определи проблем в някой от сензорите или изпълнителните устройства се изключва и дава сигнал за възникнала грешка.

Тази система е надграждане на системата за предупреждение за напускане на лентата (LDW). За откриване на очертанията на лентата се използва също принципите на преобразуване на Hough и Canny edge detector

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *