Хеликоптерът Kaman K-max

72 / 100

Хеликоптерът Kaman K-max е синхрокоптер – въртолет с двувитлова напречна схема със значително припокриване на носещите витла и без опашен винт. Първите хеликоптери с такава конструкция се появяват още по времето на Втората световна война. Немският инженер Антон Флетнер създава два хеликоптера Flettner Fl 256 и Fl 282. Вторият се използвал от подводния флот за борба с вражески подводници. Общото между двата летателни апарата на Флетнер е това, че те притежавали два носещи винта, които се кръстосвали и нямали опашен контра винт.

Хеликоптер за тежки товари

Хеликоптерът Kaman K-max с вътрешно означение K-1200 е специално разработен за повдигане и пренасяне външно окачени тежки товари. Производството му започва през 1991 г. и използва принципа на работа, заложен от Флетнер. Това никак не е чудно, защото след войната немският инженер заминава за Америка и става главен конструктор във фирмата на Чарлс Каман, която датира от 1945 г. Към приноса и в авиацията може да се отбележи първия вертолет с турбинен двигател, както и редица авиационни рекорди.

Още от 1956 г. основателят на фирмата поема поръчки за разработки от по-големи производители, като McDonell Douglas. Той залага на композитните материали, като алтернатива на старите дървени конструкции. Опитът и желанието на собственика да създаде нещо ново го довели до идеята за изработка на китара с корпус от композитен материал, което дало началото на фирмата Kaman Music.

Конструкция

Хеликоптерът Kaman K-max е с доста малки габарити, но конструкцията му е оптимизирана за окачване и превоз на тежки товари. Дължината му е 15,8 м., диаметърът на роторите 14,71 м., височината 4,14 м. Въпреки, че разполага с два двулопатни, пресичащи се носещи винта той се задвижва от един единствен турбинен двигател Honeywell T53-17 с мощност 1341 kW. Максимална скорост, която може да развие е 185 км/ч, е крайсерската му скорост е 148 км/ч.

При разход от 322 л/ч ветолетът може да измине 495 км. при височина на полета 4600 м. Предавателното число на редуктора е 24:1, а самоят той е с неограничен ресурс. Лопатките са изработени от дърво и фибростъкло. Дървесината е избрана заради устойчивостта си на повреди и устойчивост на умора.

Хеликоптерът Kaman K-max - витлатаПилотът в кабината е само един и въпреки, че няма хидравлична система за управление, а само директна лостова система, управлението не е тежко. Допълнително олекотяване на конструкцията се получава и от факта, че роторите се въртят в противоположни посоки, благодарение на което липсва реактивен момент, за чието противодействие е нужен опашен винт и задвижващите го валове. Собственото тегло на машината е 2334 кг., а полезният товар възлиза на 3109 кг., а максимална излетна маса 5400 кг. Така той може да вдига два пъти по-тежки товари от Бел 205.

Липсата на опашен ротор е една от причините хеликоптерът Kaman K-max да е по-лесна за управление. Благодарение на тесния фюзелаж и изпъкналите стъкла пилотът притежава отлична видимост във всички посоки. Двигателят е монтиран точно зад пилота в горната част на фюзелажа, а осите на двата ротора се показват в най-високата му част. Оперението на машината се състои само от основен кил в задната част на опашката.

В средната и част е поставен хоризонтален стабилизатор, който завършва с по една вертикална плоскост в двата си края. Хеликоптерът Kaman K-max има триточков, неприбираем колесник, като има две основни стойки и една носова. Специално за този хеликоптер е разработена и кука за окачване на товари, която може да се премества по дължина по специална релса.

Употреба

Хеликоптерът Kaman K-max е способен да лети при всякакви атмосферни условия като има и висока издръжливост на натоварвания. Производството му започва през 1991 и е прекратено през 2003 г. След дванадесетгодишно прекъсване през 2015 г. се възобновява, като за първия период общо са произведени 38броя, като към 2015 г. годни за употреба са били 21.

Хеликоптерът Kaman K-max се управлява с много по-малко усилия, отколкото други подобни машини, при изпълнението на идентични задачи. Единствено за безпроблемната му експлоатация са нужни обучен пилот и обучен механик иначе поддръжката не изисква никакво специално оборудване. Един летателен час струва 1200 долара, като на земята са нужни 1,4 часа обслужване за всеки час полет. Според производителя това е и най-тихия хеликоптер в света.

Хеликоптерът Kaman K-max е в състояние да се справи с изпълнението на редица задачи, като: търсене, спасяване, превоз на тежки конструкции, превоз на големи трупи при дърводобива, борба с горските пожари и бедствия, изграждане на далекопроводи и ски лифтове. Дори е използван и за събаряне на сгради, като за него е окачено голямо гюле.

През 2007 е разработена безименна версия съвместно с Lockheed Martin, която да има пилотирана и радиоуправляема версия за провеждане на военни операции в радиоактивна или биологически замърсена среда. От 2011 г. безпилотна версия се използва в Афганистан за доставка на муниции и хранителни продукти. Доставките по въздуха са считани за по-безопасни, по този начин се избягват минни полета и други опасности.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *