Медицинският автоклав

81 / 100

Медицинският автоклав е уред, с чиято помощ се стерилизират много видове материали и инструменти в медицинската и стоматологичната практика. Методът, унищожаващ всички микроорганизми по предметите, които се използват за медицински манипулации, за да не попаднат нежелани инфекции в оперативното поле се нарича асептика. Медицинският автоклав  всъщност служи за постигането на правилната асептика.

На стерилизиция подлежат материалите и инструментите, които са контаминирани (замърсени) от даден пациент. Няма значение от вида на манипулацията, която ще се извършва, винаги инструментариумът, който ще бъде използван трябва да е предварително почистен и стерилизиран. Щом манипулационният процес е приключил, всички инструменти, докоснали се до пациент, до кръв и всякакъв вид биологична течност, подлежат на автоклавиране.

Характеристика

Медицинският автоклав е най-ефикасният и най-евтин начин за постигане на висока стерилизация. В този вид машини се произвежда под налягане пара и чрез нея се осъществява унищожаването на всички вируси, микроби и техните спори. Методът е бърз и не е токсичен за околната среда.

Медицинският автоклав е изграден от неръждаем вътрешен барабан и е оборудван с уреди, които да измерват температурата, налягането и влажността на въздуха. За неговата работа е необходимо да се осигури дестилирана вода. Поставят се и филтри, които да пречистват входящите и изходящите въздух и вода. Всеки автоклав е снабден с метална кошница, на която могат да се подреждат различен брой метални тавички. Върху тези тави се поставя инструментариумът, който ще бъде стерилизиран.

Режими на работа

Медицинският автоклав има различни режими на работа. Най-разпространените са два, като се различават по температура и време за стерилизация. Първият режим на работа е при темпераура 121 градуса – използва се предимно за стерилизиране на меки материали, като марли, медицинско облекло, покривала. Тук, тъй като температурата при него е по-ниска, времето за стерилизиране е по-дълго. Вторият режим развива температура от 134 градуса и с него се автоклавират всички инструменти, изпозлвани по време на манипулацията и времето за работа на автоклава е по-малко от първия режим.

Видове

Разграничават се два вида парни стерилизатори.

Първият е медицинският автоклав с така нареченото гравитационно обезвъздушаване. Идеята при него е, че парата се вкарва в автоклава през отвор. Понеже въздухът е по-тежък от парата, той се спуска към долната част на камерата на автоклава. Там има клапа за оттичане и той излиза навън. Но при медицинският автоклав с гравитационно обезвъздушаване не се наблюдава сто процентово напускане на въздуха и поради тази причина се използват предимно в лаборатории, за автоклавиране на сонди, в млечната промишленсот – за пастюризиране на млека.

Вторият вид автоклав е вакумният – оборудван е с вакумна помпа. Помпата евакуира въздуха в стерилизационната камера, спокойно може да се осъществи подреждането на инструментите, преди да е пусната парата. След като парния стерилизатор бъде зареден, той се затваря херметически и парата навлиза почти веднага.

Този автоклав е широко разпространен в медицинската и стоматологичната практика. Използването му е задължително за правилно и ефективно стерилизиране на всички, използвани продукти, материали и инструменти от медицинките екипи.

Правила

Задължително при всеки един проведен цикъл на автоклва, освен материалите, трябва да бъде поставена и така наречената индикаторна хартия. Това е малко листче, с помоща на което може да се разбере и удостовери дали цикъла на стерилизация е преминал правилно. При температура от 121 градуса лисчето е с една жълта чертичка, коята чертичка след края на автоклавирането става черна и леко грапава. А при темепратура 134 градуса листчето е с две черти.

Медицинският автоклав се зарежда и подрежда като се следват някои правила. Тези правила за важни, за да може даден цикъл да протече правилно и безпроблемно. Когато има малки и големи пакети за стерилизация, на долните метални тави се поставят големите , а на горните – малките пакети.

Важен момент е да не се притискат опакованте инструменти, за да може парата правилно да циркулира около тях и да достигне до всяка част на предметите. Опакованите инструменти трябва така да бъдат подредени, че да не опират в стените на барабана, тъй като температурата е висока и се получава изгаряне на хартията и стерилизацията може да бъде компрометирана.

Необходимо е да се съобразява вида на инструментите, които ще бъдат стерилизирани заедно, например – пластмаса с пластмаса, хартия с хартия, марли с марли и др., да не се смесват различни видове, защото времето и температура на стерилизация им е различно. Желателно е капацитетът на един автоклав да е запълнен на 70-80 процента.

Автоклавите освен в медицината и стоматологията намират приложение в хранителновкусовата и други промишлености.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *