Автоматичните трансмисии – видове

80 / 100

Автоматичните трансмисии, наричани разговорно автоматици, или автоматични скоростни кутии придават комфорт и улесняват шофирането. С развитието на технологиите и редица патенти автоматичните трансмисии са многократно подобрени и усъвършенстрани през годините, като стават по-икономични и по-надеждни.

Класически автоматик – Automatic Transmission (AT)

Класическите автоматици са автоматичните трансмисии, които съществуват най-отдавна – още от 20-те години на 20-ти век. Устройството им включва хидротрансформатор, който предава движението от двигателя към предавателната Автоматичните трансмисии – класическакутия, а различните предавателни числа в самата кутия се реализират чрез планетни механизми, подредени последователно един след друг.

Благодарение на електронно управление и хидравлични елементи, работещи с маслото на кутията се осъществява превключването на предавките. Самото превключване става, като се задействат съединители или спирачки, които да ограничават движението на отделни елементи от различните планетни редове.

При автоматичните трансмисии от този тип предавките за заден ход могат да са повече от една. Производството им е относително скъпо и повишават разхода на гориво, защото не са особено ефективни и са тежки, но са надеждни и благодарение на хидротрансформатора и планетарните механизми могат да предават голям въртящ момент.

При превключване има моменти, в което се получава прекъсване на силовия поток, което забавя ускорението на автомобила. Възможно е да се използва и ръчен режим, като тогава водачът може да ограничава кутията до коя предавка максимално може да превключва при по-старите модели, или вдига или качва предавка при по-новите. Автоматичните трансмисии от този тип водят често до по-бавно ускоряване на амтомобила, особено при потегляне, както и на забавяне при превключване на по-ниска предавка при рязко подаване на газ, или така наречения кикдаун.

В процеса на експоатация са надеждни и при редовна смяна на масло могат да издържат изключително голям пробег без промяна на поведението. Ако маслото не се сменя редовно отлагания от фрикционните елементи и финни стружки от въртящите се елементи могат запушат соленоидните клапани и да предизвикат изменения в работата на кутията, като по-бавно и неплавно превключване. Класичеките автоматици се срещат все по-рядко в модерните автомобили и то само в по-високия клас или товарните автомобили.

Continuos Variable Transmission (CVT)

Автоматичните трансмисии от тип CVT осигуряват безстепенно изменение на въртящия момент и се наричат още вариаторни кутии. При тях също се използва хирдотрансформатор, Автоматичните трансмисии – CVTкойто да предава въртящия момент от двигателя към кутията. Разликата при тях е, че те работят с ремък, който свързва входящия и изходящия вал на трансмисията.

На двата вала са монтирани по два конуса, един срещу друг, като промяната на разстоянието между двете двойки конуси осигурява различно предавателно число. Задният ход при CVT се осъществява посредство планетен механизъм, който да обърне движението на изходящия вал. При желание от страна на водача за рязко ускорение от място, двигателят вдига максимални обороти които не се изменят а се променя само скоростта на движение.

Производството на автоматичните трансмисии от тип CVT е относително по-евтино, но са значително по-ненадеждни от класическите автоматици и при тях редовната смяна на трансмисионното масло е абсолютно задължителна. CVT-кутиите не могат да предават и голям въртящ момент.

Проблемът при тях е основно в ремъка, който при приплъзване може да нарани конусите и дори да се вкопае в тях, което води до отлагане на стружки и греене на кутията. Ремъкът е много сложен елемент, защото се състои от множество метални пластини, свързани в едно цяло чрез метални или гумени ленти. При някои производители металният ремък е покрит с материал, който да намалява износването, но това не удължава значително живота им.

При автоматичните трансмисии от тип CVT не се наблюдава прекъсване на силовия поток. При тях също може да се използва и ръчен режим, като при него са фиксирани няколко позиции с точноопределени предавателни числа. Този тип кутии са подходящи за по малки автомобили, при които няма голямо натоварване и се цели ниско тегло.

Dual Shift Gear (DSG)

Автоматичните трансмисии от тип DSG представляват много модерна и иновативна технология за предавателни кутии. Основното им предимство е, че при тях няма абсолютно никакво прекъсване на силовия поток при превключване. Това се дължи на факта, че за разлика от предишните два вида кутии при DSG не се използва хидространсформатор, а два сухи съединителя.

Автоматични трансмисии - Dual Shift Gear (DSG)Реално този тип кутии притежават два входящи и един или два изходящи вала, в зависимост от това, дали кутията е разположена надлъжно или напречно, като на единия входящ вал са четните, а на другия нечетните предавки. Валовете са свързани със зъбни колела като при механичните предавателни кутии, но смяната на предавките и управлението на съединителите се извършва от електронно управляем модул, наречен робот. При превключване единият съединител плавно отпуска, а другият плавно зацепва, като не се усеща придръпване и липсва загуба на въртящ момент към колелата.

Освен това автоматичните трансмисии от тип DSG са много икономични, като според някои изследвания те са с до 15% по-ефективни спрямо планетарните, а дори и в сравнение с механичните предавателни кутии. Превключването става мълниеносно и водачът може да разчита на бързо ускорение при нужда.

Недостатъците на DSG се проявяват в сервиза. Двойният съединител е консуматив и трябва да се подменя, както при тях има и двумасов маховик, който също се подменя периодично, а и маслото на кутията е от особена важност, като цената му никак не е ниска. Производството също не е евтино. В практиката се наблюдават и грешки на електрониката, която се опитва да зацепи едновременно и давата съединителя, което води до изронване на зъби на зъбните колела и разрушаване на предавателната кутия.

Роботизирани кутии (АМТ)

Автоматичните трансмисии от този тип по същество са обикновени механични предавателни кутии, които са оборудвани с електронно управление на съединителя и атоматизиран механизъм за превключване на предавките. Производствената цена и теглото им са ниски, но при тях превключването не е толкова плавно като при останалите видове и също както при DSG се налага смяна на маховик и съединител. Много водачи когато трябва да изчакват по наклон не натискат спирачката, а се опитват да държат автомобила на едно мясно в педала на газта, но това е неправилно, защото износва съединителя.

Роботизираните кутии предлагат добра горивна ефективност, като разходи за поддръжка при правилна употреба не са особено големи. Основно този тип кутии могат да се срещнат в ултра малки и компактни автомобили. Подобни кутии се монтират и на товарни автомобили, но при тях трансмисиите са оборудвани и с планетарен механизъм, който удвоява броя на предавките.

Автоматичните трансмисии правят живота на водачите по-лесен, особено в градско движение при често спиране и потегляне и за това набират все по-голяма популярност. Отдавна има модели автомобили, които се предлагат само с автоматични предавателни кутии.

Тези кутии са особено натоварени като се загряват много интензивно. Поради тази причина доста често кутиите имат собствен охладителен радиатор за маслото или са свързани с охладителната система на двигателя на автомобила. Поддръжката им трябва да се извършва стриктно, като се следват съответните процедури. Митът за необслужваемите автоматични предавателни кутии е особено пагубен. Според изследване, извършено в САЩ почеве от 90% от повредите на автоматичните предавателни кутии са причинени от нередовна смяна на масло.

При някои автомобили дори вариантите с автоматична предавателна кутия са предпочитани пред тези с механични предавки, не само заради удобството, но и заради по-евтината поддържка, защото смяната на съединител с маховик на механичната кутия може да е съизмерима по цена с ремонт на автоматичната трансмисия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *