Бронираната амфибия Wahash

74 / 100

Бронираната амфибия Wahash (от арабски – див сокол) е създадена в Обединенените арабски емирства от фирмата Calidus   за нуждите на въоръжените сили на страната. Тя е с колесна формула 8х8 и е съсдадена в сътрудничество с южноафриканския производител ADG Mobility. За въоръжението производителят разчита на съвместна работа с украинската държавна компоания Ukrspecexport.

Корпус и окачване

Поглед отгоре

Бронираната амфибия Wahash е представена през 2019 на изложението IDEX в Абу Даби и представлява типична модерна бронирана машина. Корпусът и е стоманен с V-образна форма, наклонени плочи на бронята и врата в задната част, която е напълно автоматична. Предлага се и допълнителна подвижна рампа за по-лесен достъп до вътрешността.

Формата на дъното на корпуса е изцяло взаимствана от южноафриканските партньори, като е доказала способността си да предпазва екипажа от взривове на противотанкови мини. Способността за оцеляване в бойни условия може да се повиши чрез поставяне на допълнителна броня.

Окачване

Окачването на бронираната амфибия Wahash е хидро-пневматично, напълно независимо за по-добро представяне при движение през пресечен терен. То разполага с две нива на регулиране, при които просветът варира от 450 до 650 мм. Машината може да преодолява надлъжни наклони до 70 градуса и страничен до 40 градуса, както и стъпало с видочина 0,8 м и окоп с ширина 2 метра. Фаровете са интегрирани в челния бронелист, а за добър обзор назад са поставени големи огледала.

Спирачките на бронираната амфибия Wahash са Knorr Bremse защитени със система, такa че ако някой маркуч бъде скъсан, то специален клапан го изолира и по този начин само едно колело губи спирачката си, а не цялата мапина. За движение по пясък са поставени специални рън-флет гуми с налягане до 0,7 бара. При основния вариант двете предни оси са управляеми, като при поръчка може и последната ос да е завиваща.

Задвижване

Двигателят е модел DC13 от Scania и има мощност от 724 к.с. като предава движението чрез трансмисия ZF7 AP2600 SP със 7 предавки. Бронираната машина развива максимална скорост 130 км/ч и с едно зареждане е способна да измине до 750 км.  Wahash е способен да оперира при температури от -35 градуса по целзии до +55 градуса.

Горивото се съхранява в два резервоара по 320 литра, окачени външно на задната част на машината. Те са покрити със самозепечатващ се материал. При пробиви от оръжие с каливър до 5,7 мм се самозапечатват. На борда е предвиден и един скрит допълнителен резервоар с вместимост от 120л, който може да осигури пробег до 150 км.

Освен да се движи по тежки терени, благодарение на задвижващи винтове бронираната амфибия Wahash може и да плава със скорост до 10 км/ч. Задвижването на винтовете се осъществява чрез хидромотори, не чрез раздатки и карданни валове, както е при по-стари конструкции. Корпусът е разработен специално, с възможност да се монтира и купола от БМП-3. Модулността е най-голямото предимство на автомобила и го прави многоцелева бойна машина. Той може както да превозва хора, така и да се сражава с различни видове оръжия.

Екипаж и размери

Стандартно бронираната амфибия Wahash има екипаж от 3-ма души, водач, командир и стрелец, като на борда могат да се превозят до 8 души. Водачът е позициониран в ляво, като е защитен от дебело бронирано стъкло. За допълнителна защита разполага с метален капак, който се повдига или спуска с помощта на хидравлика. От дясната му страна се намира двигателят. Куполата се поставя в средата на корпуса, а в задната част са монтирани люкове над пасажерския отсек.

Бронетранспортьорът е дълъг 8,5 м, висок е 2,7 м и е широк 3,1 м. С пълно бойно снаряжение достига тегло до 32 100 кг., а размерите позволяват да се превозва в транспортен самолет Boeing C-17 Globemaster III. В такъв самолет могат да се превозят максимум 2 машини.

Оборудване

Бронираната амфибия Wahash разполага с най-модерно оборудване с дигитални дисплеи и активна система за предупреждение, в реално време, за опасност от атаки в това число, ядрени, биологични и химически. На борда е монтирана и автоматична система за гасене на пожари. Покривът на машината е така конструиран, че да можат да се монтира широка гама от по-малки оръжия. Това са например  картечници с калибър 7,62 и 12,7 мм. минохвъргачки, димни гранати и противотанкови управляеми ракети, за да отговори на нуждите на различни мисии.

На бронираната амфибия Wahash могат да се поставят системи за разузнаване, комуникация, както и оборудване за команден автомобил. Система от камери осигурява наблюдение на 360 градуса. Климатична инсталация се грижи да осигури комфорт на екипажа при изпълнение на мисии при всякакви условия. Представеният експонат е оборудван с купола БМ-3, произведена от Киевския оръжеен завод. Куполата е с ZTM-130 mm оръдие, което може да се управлява дистанционно от курпуса, картечница 7,62 мм минохвъргачка КВА 117, шест димни гранати и две установки за противотанкови ракети.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *