Ретиниран мъдрец

79 / 100

Ретиниран мъдрец или по-просто казано мъдрец, който не е поникнал, се характеризира с това, че той съществува, но редица причини не са му позволили да се намести правилно в зъбните редици. Основната от тях е, че затрудненият пробив се дължи на неправилните взаимоотношения на мъдреца с заобикалящите го тъкани и недостатъчното място в челюстите.

Проблеми

Трудното поникване на ретиниран мъдрец се отличава с възпаление на тъканите около него, в следствие на това, че той се опитва да си направи място. Получава се комуникация с устната кухина и възможност за навлизане на микроорганизми и хранителни устатъци. Те от своя страна се натрупват и задържат в получената кухина и мястото се възпалява.

Поникване

Поникването на ретиниран мъдрец има своите симптоми. Най-често се харектеризират в две форми. Първата клинична симптоматика е възпаление на лигавицата, коята покрива мъдреца, нарича се капишон. Често се наблюдава при поникването на долночелюстен мъдрец. Появява се оток и зачервяване на лигавицата, силни болки, които се разпростират (ирадират) към ухото. Тъй като лигавицата е подута, тя постоянно се травмира при хранене и възпалението не може да отшуми.

Ако не се вземат мерки при появата на този симптом, се появява и следващият – възпалението на капишона се разпростира и обхваща и съседните на него тъкани. Отокът се увеличава, болката се засилва, а възпалението обхваща и прилежащите дъвкателни мускули.

Наблюдава се ограничено отваряне на устата и затруднено преглъщане. Може да има и подуване в лимфните възли, те стават също и леко болезнени и в някои случаи имаме повишаване на температурата, тоест появяват се симптоми на една обща интоксикация.

Лечение

Разбира се тази клинична картина на ретиниран мъдрец има своето лечение. То също се състои в няколко стъпки и зависи от степента на възпаление и от състоянието на зъба. Първо се третира появилия се капишон. Правят се промивки под него, може да се поставят рехави дренчета и е желателно да се изпишат аналгетици (болкоуспокояващи). Това е консервативният метод за третиране.

Ако няма ефект и болката и отокът не отшумяват, може да се пристъпи към разрязване (отваряне) на кашишона или да се отстрани изцяло. Тази процедура трябва да бъде извършена в кабинет, поставя се местна анестезия, след което отново се промива мястото с антисептични средства и може да се постави дрен.

Тъй като мъдреците имат големи коронкови повърхности, поникването на ретиниран мъдрец е изключително трудно и в много от случаите се пристъпва към тяхната екстракция (вадене). Но това става чрез хирургичен метод, защото те се намират под венеца, а и са покрити от кост. Тяхното хирургично отстраняване се налага, защото някои от мъдреците не са разположени правилно, (полегнали са) и това може да доведе до възпаление и разрушаване на съседния зъб.

Ако мъдрецът не се извади, възпалителните процеси се разпространяват и се получават редица усложнения – загуба на кост, кисти. Тази манипулация също се прави под местна анестезия.

Наблюдава се малко по-дълъг период на възстановяване, има лека болка, затруднено преглъщане и отваряне на уста. Тези странични ефекти до ден два отшумяват, задължително трябва пациентът трябва да е под антибиотична защита.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *