Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич

77 / 100

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич е нестандартна консткуция на самолет с крило във формата на широк пръстен. Проектът започва през 1988 г. цели създаването на селскостопански самолет, устойчив на страничен вятър.

Разработка

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич е създаден в клуб за техническо творчество към завода за лагери в Минск. Екипът бил съвсем малък и се състоял от Аркадий Александрович Нарушевич – авияционен техник, един пилот и още няколко души. След изследвания конструкторите стигнали до извода, че е необходимо да се построи самолет със затворен контур на крилото с овална форма. Инженерите изградили няколко макета, които летели успешно. Били закупени материали и било сглобено овалното крило. След разпадането на СССР през 1991 г. финансирането на проекта приключило. Крилото било изпратено за съхранение, а проектът бил забравен.

През 1998 г. частна компания подновила разработката, като осигурила финансиране и събрала основните фигури от първоначалния екип. Крилото било възстановено и започнало сглобяването на фюзелажа. Колесниците били взети от вертолета Ми-1, а таблото от АН-2. Проектантите предвидили места за един или двама пилоти и трима пътници в полукръг. Вместо пътници било възможно да се поставят контейнери за съхранение на торове и оборудване за пръскане.

През 2004 г. самолетът пръстеновидно крило Нарушевич идвършил първите полеви тестове и получил обозначението OК-1 (Овално крило) и регистрационен номер EW-067LL. Самолетът изобщо не реагирал на пориви на страничния вятър със скорост до 13 м/с (47 км/ч), а за излитане му били необходими само 150 м., докато за Ан-2 били нужни 180 м. Но основното предимство било съотношението на полезния товар към общото тегло – 0,45! Все още никой не се е приближил до този коефициент.

Уникалното крило

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич имал важна особеност на конструкцията – овалното крило не било прикрепено директно към фюзелажа. Той бил разположен вътре в крилото на стойки и въжено окачване. Така се създавала подемна сила по цялата повърхност на крилото. След пауза през 2006 г. работта по самолета пръстеновидно крило Нарушевич продължила. В едно от минските предприятия била организирана изследователска и развойна работа за възстановяване на самолета, изпитания и проучване на аеродинамичните характеристики.

Ъгълът на атака на такова крило може да бъде безпрецедентно голям. Сривът на потока възниква, когато въздушният поток, с увеличаване на ъгъла на атака, престане плавно да тече около горната повърхност на крилото и се откъсва от него с образуването на вихри. В този случай подемната сила върху крилото веднага изчезва и самолетът губи контрол. Овалното крило позволява ъгъл на атака до 50 °, докато най-близките му конкуренти достигат максимум 20–22 °.

Възможността да лети под изключително големи ъгли на атака, съчетана с ефекта на отклонение на потока, прави възможно самолетът пръстеновидно крило Нарушевич да лети с изключително ниски скорости, без да се използват клапи. Самолетът няма механизация на крилата, което не му пречи да излита и каца надеждно. Въздушният поток, преминаващ през овалното крило се насочва по такъв начин, че позволява на въздухоплавателното средство да лети стабилно и надеждно при всякакви скорости.

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич имал много изненадващи качества. Той успявал да ускори, да лети нагоре и да кацне по неравна тревна писта с дължина само 400 м и то при изключен двигател. Самолетът планирал добре и като цяло се държал много стабилно във въздуха. Овалното крило прави самолета по-маневрен и икономичен. Затвореният контур придава допълнителна здравина на овалното крило, което е два пъти по-леко с една и съща подемна сила от конвенционалното.

Характеристики на самолета

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич имал максимално тегло от било 1350 кг, докато собственото му тегло било 1018 кг. Размахът на крилото достигал 7,5 м, докато площта му била 19,5 м² Двигателят развивал 260 к.с., които били достатъчни за достигане на максимална скорост от 300 км / ч. Скоростта на кацане била 85 км/ч.

Опити за самолет овално крило се правели още от времето на братята Райт, но никой от тях не можел да се задържи във въздуха за повече от няколко минути. Такъв пример е и самолетът SNECMA C.450-01 Coléoptère.   След 100 години и повече от 20 опита, през 2007 г. подобно устройство все пак полетяло. И то се оказало маневрен, лек и издръжлив самолет. Патенти за това крило са вписани в Русия и Беларус. Но за да се изгради пълноценно производство, били необходими поне 12 милиона долара, а заинтересованите предприятия не намерили нужните средства.

Един от основните проблеми бил, че беларуското авиационно законодателство не предвиждало създаването на самолети в страната и извършването на пробни полети с тях.

Самолетът пръстеновидно крило Нарушевич се съхранява в музея на Авиационната техника в Минск. След боядисване през май 2016 г., самолетът е маркиран с номер EW-555AO. В музеят е поставен на 9 юни 2016 г. Той си остава и до днес единстеният летящ летателен апарат с овално крило.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *