Бронираната машина Nexter Jaguar

71 / 100

През 2016 г. бронираната машина Nexter Jaguar печели конкурс за нова лека разузнавателна бронирана машина за френската армия. За да посрещне предизвикателствата на новия век, малко след 2000-ната година Френската армия обявява конкурс за нов разузнавателен автомобил. В него взема участие консорциум, създаден от фирмите Nexter Systems, Renault Trucks Defense и Thales, а негов конкурент е фирмата Panhard SPHIX. През 2016 г. за победител е избран именно Jaguar на Nexter, като били поръчани 248 бр. По-късно и Белгия пожелала да закупи 60 машини.

Конструкция

Френската военна индустрия има богат опит в изграждането на леки разузнавателни машини за армията, който допринася за създаване на напълно модерен брониран автомобил с добро оръдие. Бронираната машина Nexter Jaguar е базирана на основата на бронитан автомобил Grifon. 70% от частите им са идентични и имат задвижване 6х6.

Двигателят на бронираната машина Nexter Jaguar е турбодизелов, задноразположен, Renault DXi7 с 590 к.с. Това е стандартен агрегат от камион, но е преработен, за да не е капризен към горивото. Автоматична трансмисия предава движението перманентно към всички колела, докато система за регулиране на налягането в гумите и гуми рънфлет подобряват проходимостта. Машината не може да плава.

С тегло от 25 тона, дължина с оръдието 7 м., дължина на корпуса 5.5 м., ширина 3 м., височина 2.6 м. бронираната машина Nexter Jaguar позволява превоз с транспортен самолет С–130 Херкулес. Максималната скорост е приблизително 90 км/ч, а с едно зареждане пробегът е 800 км. Корпусът е изграден от заварени алуминиеви плочи, като има и допълнителна бронировка, която се закрепя с болтове и може да се монтира или демонтира в зависимост от конкретната мисия.

Бронираната машина Nexter Jaguar - куполаБронираната машина Nexter Jaguar е с по-добра защита от предшествениците си –  издържа на пряко попадение от 14,5-милиметрови снаряди. V-образното дъно на корпуса осигурява допълнителна защита от мини и самоделни взривове, като може да издържи на 10 кг. тротилов еквивалент. Освен това разполага с лазерна система за предупреждение и система за откриване на ракети.

На борда присъстват и редица сензори за наблюдение. Бронираната машина Nexter Jaguar е способна да обменя информация с други превозни средства на бойното поле. Екипажът се състои от 3-ма души. Водачът е позициониран в предната част на корпуса, командирът е в лявата част на купола, а до него в дясно се намира стрелецът.

Въоръжение

Бронираната машина Nexter Jaguar има четиридесетмилиметрово оръдие с обхват от 1500 м. с двойна система за пълнене и може да изстрелва до 180 снаряда в минута. Стрелбата е точна и по време на движение. Снарядите могат да са от всякакъв тип. Оръдието е по-малко от това на предшествениците му, защото за борба с танкове Ягуарът разполага с две ММР противотанкови ракети. Те са скрити в дясната част на купола, като при стрелба се показват под ъгъл 45 градуса.

Въоръжението се допълва и от една дистанционноуправляема 7,62-милиметрова картечница. От двете страни на купола са монтирани по 4 димни гранати, както и в задната част на корпуса също има по още 4 от всяка страна..

Благодарение на въоръжението автомобилът е способен да оперира на съвременното бойно поле, а дори и в градски условия. Освен за разузнаване може да изпълнява мисии за огнева поддръжка, охрана на конвои, бързи набези, патрулни мисии и отбрана.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *