Бронираната машина Wiesel AWC

87 / 100

Бронираната машина Wiesel AWC (Armored Weapons Carrier) представлява леко бронирано превозно средство, което може да се пренася по въздуха. Разработена в Германия в края на 70-те години, малката машина по размери наподобява разузнавателните танкети от Втората световна война и към момента е единствената танкета на въоръжение в западна Европа.

Конструкция

Бронираната машина Wiesel AWC 1 била разработена от Porsche, а производството било поверено на фирмата Rheinmetall AG, като целта била създаване на бронирана бойна машина с изключително компактни размери. В крайна сметка малкият танк достигнал дължина от 3,55 метра, височина – 1,82 м., и ширина – 1,82 м. Това реално са размери на един компактен автомобил, но теглото му от 2,75 тона го отличава силно от градски хеджбек, но все пак е по-лек от американски армейски джип Humvee.

Двигателят на бронираната машина Wiesel AWC първоначало бил взаимстван от лек автомобил AUDI, естествено дизелов и бил с работен обем от 2,1 л. и мощност 86 к.с. с 5 цилиндъра, като се монтирал отпред в ляво и благодарение на него машината може да развие 70 км/ч. С едно зареждане е в състояние да измине 200 км. Стоманеният корпус издържа на преки попадения от 5,56 и 7,62 милиметрови оръжия и шрапнели, като в него има място за механик-водач и командир, който е и стрелец.

Бронираната машина Wiesel AWC - разлика в размерите при двата вариантаВ процеса на изпитания тестовете със спускане с парашут били крайно неудачни и четири машини били унищожени. Въпреки всичко Wiesel може лесно да се превозва на борда на транспортни хеликоптери, като един CH-53 е в състояние да превози два наведнъж, самолет Transall цели три машини заедно с екипажите и въоръжението. Бронираната машина Wiesel AWC 2 има почти двойно повече вътрешно пространство, като дължината и възлиза на 4,78 м., височината на 2,17 м., а ширината на 1,87м. и при нея теглото вече възлиза на 4,78 т.

При тази версия членовете на екипажа са с един повече при вариантите с оръдие, като допълнителният човек играе ролята на пълнач. Радикални промени били направени и в силовия тракт, като агрегатът бил заменен с модерния за времето си 1.9TDI, пак на концерна VAG, който е с четири цилиндъра, но със значително по-висока мощност – 110 к.с. Максималната скорост не била променена, пробегът обаче бил увеличен на 290 км. При повреда на бойното поле моторът и трансмисията можели да се заменят изключително бързо. Този вариант бил и с променена ходова част, като опорните ролки от всяка страна вече били четири или пет, а не три, както при първатя модел.

Варианти

Бронираната машина Wiesel AWC в учебен вариантИ от двата модела на бронираната машина Wiesel AWC били създадени редица модификации, които трябвало да покриват широка гама от задачи на бойното поле. Wiesel 1 се използва в разузнавателни версии, противотанкова версия с ракети TOW (противотанкови управляеми ракети с обхват 4000 м.). МК20 е версия за поддръжка на пехотата, въоръжена с автоматично оръдие Rheinmetall MK 20 Rh202. Двадесетмилиметровото оръдие има далекобойност от 2500 м, а освен това има висока скорострелност (около 1000 изстрела в минута) и точност.

Така бронираната машина Wiesel AWC може да осигури огнева поддържка на пехотата, практически на всякакъв вид бойно поле. В процеса на експлоатация отделните версии търпели и различни модернизации, като например монтиране на различни куполи и оръжия. Една от най-колотритните версии е учебната, върку която е монтирана остъклена кабина за инструктора.

Бронираната машина Wiesel AWC - радарБронираната машина Wiesel AWC 2 освен, че е с два тона по-тежка разполага и с версия за защита от авиационни нападения. Версия с радар насочва огъня на машините в група, въоръжени с ракети Стингър. При този модел се появили и версии, оборудвани, като линейка, команден пост, инженерно-разузнавателни единици и д.р. Оборудването на малките машини с модерно разузнавателно и комуникационно оборудване сериозно повишило възможностите на въздушнопреносимите бригади.

В средата на 90-те е създадена и експериментална хибридна версия, която се оличавала с по-висока скорост, по-добро ускорение и по-нисък разгход на гориво, благодарение на рекуперацията на енергия при спиране. Експерименталният модел бил и по-надежден. Бил разработен и модул за захранване с електричество, към който можело да се включват различки електричеки инструменти.

 

Бронираната машина Wiesel AWC - ракетиЗа контингента в Афганистан е изработен и радиоуправляем Wiesel, който трябва да открива и обезврежда самоделни мини, заровени в земята от талибаните. Според производителя обаче освен въздушнопреносимите бойни формирования Wiesel може да бъде полезен на десантни части, разузнавателни отряди, военна полиция, групи, охраняващи гранични зони, както и части за бързо реагиране.

Приложение

Бронираната машина Wiesel AWC се произвежда от 1979 до 1993 г. като от първия модел са създадени общо 343, а от втория 178. Освен от Бундесвера машината се използва и в Американската армия, където били доставени само 7 бройки.

Бронираната машина Wiesel AWC е способна да помага и в евакуационни мисии, а благодарение на малките си размери е изключително проходима и неземенима при водене на бой в градска среда, въпреки, че бронята е по-тънка, за да се намали теглото. Тази машина на практика няма аналог в света.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *