Бронираният автомобил BOV M16 Miloš

By Srđan Popović - Own work, CC BY-SA 4.0


81 / 100

Бронираният автомобил BOV M16 Miloš представлява многоцелево превозно средство предназначено за целите на армията, спец частите и полицията. Означението BOV е съкращение на Borbeno Oklopno Vozilo, а Miloš (Милош) е името на Prince Miloš Obrenović I, който е първият сръбски княз след възстановяването на сръбската държава през 1815 г.

Конструкция

Бронираният автомобил BOV M16 Miloš е дълъг 5,7 метра, височината му до покрива е 2,33 м. Високата му проходимост се дължи на просвет от 40 см. и задвижване на четирите колела. Окачването е независимо с цел допълнително подобряване на профилната проходимост и повишаване на стабилността при движение по пресечен терен. При пробиване на някоя от гумите автомобилът може да измине до 50 километра, благодарение на автоматичната система за поддържане на налягането в гумите.

Собственото тегло на возилото е 12,5 т., а полезният му товар достига до 1,5 т., който включва и 8 човека. В предната част е монтирана и лебедка. На тавана са монтирани допълнителни люкове, през които войниците могат да се показват и да стрелят, а при нужда и да напуснат машината. Бронираният автомобил BOV M16 Miloš е в състояние да преодолее страничен наклон от 30%.

Двигателят му е Cummins ISB 300 с работен обем от 7 литра и мощност 300 к.с. С тази мощност автомобилът може да преодолее наклон от 60% и да развие скорост от 110 км/ч. по асфалт. В действителност скоростта може да е и по-голяма, но е електронно ограничена от гледна точка за безопасност, имайки се в предвид високото тегло и високият център на тежестта.

Предавателната кутия е шестстепенна автоматична, която разполага и с ръчен режим на управление. Подобно камионите Милош разполага и с ретардер за ограничаване на скоростта при продължително спускане.

Интерeсeн факт е, че бронираният автомобил BOV M16 Miloš не разполага с шаси, а корпусът му е изцяло самоносеща конструкция, към която са прикрепени агрегатите, мостовете и балистичната защита. Автомобилът е способен да премине през напречно стъпало с височина 50 см., да преодолее окоп с ширина 90 см. и може да преодолява водни препятствия без подготовка с дълбочина до 1 м. Той е така констуиран, че при настъпване на мина, дори и да загуби някое колело хората в него биха оцелели без сериозни наранявания.  В зависимост от терена водачът може да регулира налягането в гумите. Минималният радиус на завой на машината е 16 метра.

Пред водача е разположен LCD дисплей, който показва всички важни показатели на машината. В дясно от него се намира монитор, който възпроизвежда образа от четири камери, гледащи на четирите страни. LED фаровете на Милош са още една характерна черта на модерните автомобили, но за разлика от съвременните автомобили бронираният автомобил BOV M16 Miloš не разполага въздушни възглавници за пасивна безопасност при удар.

Бронираният автомобил BOV M16 Miloš има корпус изпълнен във V-образна форма, а бронировката му е от модулен тип, като повредените плочи могат бързо да се заменят, дори и в полеви условия. Според поставените задачи бронираният автомобил BOV M16 Miloš може да се оборудва с различни по вид и брой плочи, реализирайки различни нива на защита. Отстрани има четири врати, характерно за които е наличието на големи дръжки, подобни на лостове за отваряне, както отвътре, така и отвън.

Бронираният автомобил BOV M16 Miloš - интериорЗадната пета врата е конструирана така, че да може да се отваря настрани, като обикновенна врата, но може да се спуска и надолу, като рампа, посредством два хидравлични цилиндъра. По време на движение всеки един пътник разполага с четириточков колан, който да го задържа към седалката, като разкопчаването става мигновенно само с едно движение. За самоотбрана са предвидени специални люкове, през които войниците могат да стрелят с личното си оръжие.

На покрива се монтира напълно дистанционно управляема оръжейна станция с картечница, чиито оператор седи вътре в автомобила зад водача. Той разполага с монитор, на който вижда на къде е насочена картечница, управлява я чрез джойстик и клавиатура.

Бронираният автомобил BOV M16 Miloš се произвежда от 2016 г. като до момента е постъпил на служба в жандармерията и армията на Сърбия и в армията на Кипър. Милош освен в Сърбия е преминал изпитания и в голещия климат на територията на Обединените арабски емисртва, където не е показал никакви слабости.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *