Char 2C - супер тежък танк

76 / 100

Char 2C e френски супер тежък танк на служба в периода 1921 – 1940 г. Тежал е 69 тона и по размери (без дължината на оръдието) остава най-големият танк и до днес.

По време на Втората световна война е имало само един супер тежък танк, в серийно производство и на активна служба и това е Char 2C. Следващият най-близък конкурент е германският Тигър II от Втората световна война.

Конструкция

Корпусът на Char 2C е с дължина повече от 12 метра, заедно с монтираната опашна част (10 м. без нея). Височината с куполата е 4 м., а ширината – 3 м. Големият корпус дал възможност за обособяването на две бойни отделения.

Въоръжение

Предното отделение на Char 2C е увенчано с първата  в света купола за трима души, оборудвана със скорострелно 75 мм. оръдие (Canon de 75 Modèle 1897), скъсено за по-малък откат. Освен куполата от двете страни в предното отделение има по една 8 мм. картечница и още една отпред, вляво от механик-водача. В задното отделение има картечна купола с една 8 мм. картечница (Hotchkiss 8 mm). Боезапасът на оръдието е бил 124 снаряда, а на картечниците – 9500 патрона.

И двете куполи са разполагали с куполни стробоскопи. При височина от 4 м. достъпът от вътрешността на танка до предната купола е ставал по стълба, а седалките за екипажа на куполата са висели захванати за покрива на куполата. По този начин Char 2C има фактически два етажа.

Задвижване

Char 2C - схемаДвете бойни отделения са свързани от машинното отделение. В него са разположени два двигателя (въпреки, че първоначално са планирани четири) от лявата и от дясната страна на корпуса. Всеки от тях задвижва една от веригите с помощта на електрическа трансмисия.

Първоначално двигателите са били тип Chenu с мощност от 200 к.с., но скоро са заменени от по-мощните 12-цилиндрови двигатели Maibach с мощност от 250 к.с.и обем от 17 литра. С последните двигатели максималната скорост на Char 2C е била 15 км/ч. Между двата двигателя е имало коридор, в който са били разположени механиците и електротехниците и който е служел за връзка между двете бойни отделения.

Char 2C е разполагал със седем резрвоара с обща вместимост 1260 л., с което е имал радиус на действие от 150 км. Можел е да преодолява препятсвия с височина до 150 см. и наклон до 70°.

Екипаж

Char 2C е имал екипаж от 12 души. В предната купола: командир, стрелец, пълнач. Четирима картечари (една предна, две странични и една в задната купола). В предната част е бил механик-водачът (вдясно от предния картечар). За задвижването са отговаряли двама механици и двама електротехници.

Броня

Бронята на Char 2C има дебелина от 45 мм. в предната наклонена част и предната купола и 22 мм. отстрани и задната купола. Това за времето си е била една от най-дебелите бронировки.

Служба

Произведени са само 12 танка Char 2C. През 1921 г. Франция притежава първите и единствените оперативни супер тежки танкове в света. Заради престиж, или по френска военноморска традиция танковете са били имали имена на стари френски области – Пуату, Прованс, Пикардия, Елзас, Бретания, Турен, Анжу, Нормандия, Бери и Шампан.

Били са в състава на различни бойни части, като броят на танковете реално в движение е падал дори и до три. При мобилизацията от 1939 г. обаче, всички 12 са били задействани, въпреки, че поради напредъка в дизайна на танковете, те вече били остарели и уязвими. Ползвани са най-вече за пропаганда и повдигане на бойния дух, бъдейки внимателно охранявани. По време на Битката за Франция (10 май – 25 юни 1940 г.) 6 от тях са унищожени.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *