Citroen Mehari

By Magnus Gertkemper - Own work, CC BY-SA 2.0 de


90 / 100

Citroen Mehari представлява многофункционален, лек пикап с висока проходимост. Моделът е представен за първи път на 16 май 1968 г. под името Diane 6 Méhari, на голф игрището в Довил  изненадва обществеността със своята – необичайна концепция. Произвеждан е в периода от 1968 г. до 1988 г., през който са произведени 145 000 броя.

Citroen Mehari еа автомобил създаден за полезност и удоволствие, еднакво лесно транспортиращ сено или дъска за сърф, Той пренася гъвкавостта и икономичността на 2CV, като същевременно е изграден с по-съвременни материали.

Думата “Méhari” се използвана в Северна Африка и Сахара за порода камили, чиято скорост и издръжливост ги прави идеални за езда и пренос на товари. Накратко: пестеливо животно с достатъчна сила и подходящо за всички случаи, превозващо хора и стоки.

За да се изяснят многобройните употреби на Citroen Mehari, по време на представянето около него били разположени 20 манекени, облечени като фермери, пожарникари, авантюристи и дори плувци.

Конструкция на Citroen Mehari

Освен с необичайнея си дизайн купето на Citroen Mehari прави впечатление и с това, че е изработено от пластмаса, или по-точно ABS (акрилонитрил бутадиен стирен) пластмаса, чиято се отива в желания цвят на колата. Другата отличителна характеристика на Méhari е, че колата може да бъде напълно отворена над линията на вратите, включително предното стъкло, което се сгъва върху капака.

Citroen Mehari - табло
By Antramir – Own work, CC BY-SA 3.0

С големия си просвет, леко шаси и колела разположени близо до края на купето, Citroen Mehari бил изключително проходим, особено версията 4WD, пусната през 1979 г., като можел да преодолява наклон до 60 °.

Citroen Mehari бил изграден на шасито на Citroen CV-2 и към стандартната рама била изградена допълнителна метална конструкция, която да поддържа пластмасовите елементи. Теглото на автомобила било едва 535 кг.

Двигателят е познатият от Citroen CV-2 двуцилиндров боксер с въздушно охлаждане и обем от 602 куб. см  което го правело много  икономичен за времето си. Максималната мощност от 29 к.с. не подволявала развиването на скорости над 100 км/ч.

Предавателната кутия била четиристепенна механична. Задвижващи били предните колела при повечето от 145-те хиляди произведени бройки. Едва 1313 екземляра, произведени между 1979 и 1982 г., били със задвижване 4х4. Тези версии разполагали и с разпределителна кутия със три степени, която им позволявала изкачване на наклони с ъгъл до 60%. За онова време Citroen Mehari 4×4 бил един от малкото модели с независимо окачване и задвижване на четирите колела.

Citroen Mehari - схемаКакто и при CV 2 спирачните дискове на Citroen Mehari не били близо до колелата, а били поставени непосредствено до диференциала.

При някои модели от двете страни на купето имало по една малка врата, но при много от автомобилите и това било спестено. Предното стъкло можело да се спуска напред. Интериорът нямал никаква тапицерия, защото било предвидено да бъде използван за плажно бъги. Citroen Mehari бил с мек покрив, който много лесно можел да слага и маха.

Резервната гума се поставяла вертикално зад някоя от прдните седалки, за да освободи повече място в товарния отсек. При някои варианти била монтирана върху предния капак. Самият капак не бил на панти, а се откачал изцяло от автомобила, за да се стигне до двигателя. Задната седалка се сгъвала така, че подът на багажника ставал напълно равен.

Седалките били доста малки и когато човек седнел в автомобила, облегалката достигала до малко над кръста му. Мястото на водача било доста тясно, a и кормилният прът минавал между педалите на съединителя и спирачката. Подът бил доста равен, а лостовете за ръчната спирачка и скоростите били качени вдясно до волана. Въпреки липсата на лукс и комфорт собствениците на Mehari получавали усещане за свобода, благодарение на високата проходимост и откритата каросерия.

За френската армия били поръчани 7064 машини, които били оборудвани с 24-волтова мрежа, която да захранва радиостанция.

Citroen Mehari се радвал на голяма популярност. Участва в редица филми като Le žandarme de Saint Tropez и се появява по пътищата из целия свят (ралито Liége-Dakar-Liège през 1969 г., ралито Париж-Кабул-Париж през 1970 г., ралито Париж-Персеполис-Париж през 1971 г. и кола за медицинска помощ в Париж-Дакар през 1980 г.).

През 19-годишната си кариера Méhari е пуснат само в два специални модела от серията, през 1983 г .: Méhari Beach (Испания) и по-известният Méhari Azur (Франция, Италия и Португалия), бял модел със сини врати, решетка , твърд покрив и фарове, плюс седалки в бяло и синьо на райета.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *