електронната програма за стабилизиране ESP

75 / 100

Електронната програма за стабилизиране ESP е система в съвременните автомобили, която в реално време коригира курсовата устойчивост на автомобила, чрез задействане на спирачките на отделни колела. ESP може да се среща и под названията VDC, EVSC, VSA, VSC и др.

Принцип на действие

Системата вече се вгражда серийно във всички автомобили произведени през последните години и значително подобрява управляемостта на автомобила при рязка смяна на лентата за движение, в завой, при ускорение и спиране. ESP коригира траекторията на автомобила, като следи приплъзването на колелата и създава въртящ момент около вертикална ос на автомобила. Това се реализира чрез задържане на спирачките на определени колела, което наподобява принципа, по който завиват верижните машини.

Електронната програма за стабилизиране ESP използва датчиците и модула за управление на ABS системата, но използва също и допълнителни устройства. За определяне на желаната от водача посока се използва датчик, който следи ъгъла, под който е завъртян волана. Също така геометричния център на автомобила се монтира центробежен сензор, който следи поведението на автомобила.

Ако показателите от двата датчика не показват данни, които са съвместими според алгоритъма, заложен в програмата, тогава системата се намесва, като чрез спирачките задържа определени колела, които според нея ще коригират правилно траекторията. Програмата може също така да отнема от мощността на двигателя и при автомобилите с автоматична трансмисия да управлява предавателната кутия.

Различни настройки

Електронната програма за стабилизиране ESP има различни настройки при различните типове автомобили. Поведението на автомобилите с предно предаване например се различава коренно от поведението на автомобилите със задно предаване.

Характерно за автомобилите със задвижващ преден мост е недозавиването. То се изразява чрез склонност на предницата да се изнася външно от завоя. Този недостатък се компенсира от програмата, като задържа спирачката на едно от вътрешните колела, докато не коригира траекторията на автомобила.

При автомобилите със задвижване на задните колела е характерен обратния ефект. При тях задницата се стреми да поднесе и излезе от завоя, тогава системата отнема от мощността на двигателя и задейства някое от външните колела. Всички тези корекции се случват за части от секундата, като понякога намесите ѝ са недоловими за водача и пътниците в автомобила.

Спортните автомобили позволяват много по-голямо приплъзване, отколкото системите на един семеен ван например. При товарните автомобили е изключително важно електронната програма за стабилизиране ESP на влекача да работи в синхрон с тази на ремаркето, тъй като доста често основната маса на превозното средство е съсредоточена именно в ремаркето или полуремаркето.

Електронната програма за стабилизиране ESP както и ABS има възможност за самодиагностика. Но ESP системата може да се деактивира и при грешни показатели от някои датчици за управление на двигателя. ESP обаче може и да се изключва съзнателно от водача чрез натикане на бутон. Независимо как е деактивирана на таблото на автомобила се появява светеща индикация, която предупреждава водача, че електронният асистент не е активен.

Електронната програма за стабилизиране ESP е изключителни ефективно средство за активна безопасност на автомобилите. До известна степен може да компенсира неуменията на водача, а дори и несъвършенства в конструкцията на автомобилното окачване. Разбира се прекалено висока скорост и неправилно завъртане на волана няма как да бъдат компенсирани, както и липсата на сцепление поради хлъзгав път или неподходящи гуми.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *