Fokker F26 Phantom

83 / 100

Самолетът Fokker F26 Phantom бил представен на парижкото авио шоу през 1946 г. В действителност бил представен само мащабен макет, но по същество този проект бил опит за възраждане на холандската фирма Fokker като лидер сред производителите на пътнически самолети след края на Втората световна война и след смъртта на основателя ѝ Антъни Фокер. Fokker F26 Phantom е бил концептуален проект, който трябвало само да покаже техническа и икономическа осъществимост.

В разработката на Fokker F26 Phantom, освен фирмата производител, взели участие холандския авио превозвач KLM и холандския институт за авиационно развитие. Това бил амбициозен проект за построяване на концептуален самолет, който да служи за превоз на пътници и да се задвижва от реактивни двигатели, който да послужи за технически и икономически изследвания.

Най-трудният елемент били реактивните двигатели, за което било изградено сътрудничество с доста известната по това време британска фирма de Havilland, разработваща по това време друг реактивен самолет станал известен по късно като Comet. При положение, че след края на Втората световна война било ясно, че буталните двигатели отстъпвали място на реактивните, вече трябвало да се размишлява върху възможности реактивната тяга да бъде впрегната в пътническата авиация.

Конструкция

Fokker F26 Phantom - схемаFokker F26 Phantom имал изцяло метален корпус, с ниско разположено крило. Двата реактивни двигателя били проектирани да стоят още по-ниско в предната част на самолета. Това било направено с цел достъпност при ремонт и поддръжка, което да времето си е било наваторско решение. Било предвидено да се монтират двигатели RollsRoyce Nene RB.41. Тягата на всеки един от тези двигатели се равнявала на 23 килонютона и това били най-мощните двигатели по онова време.

Друга новост била, че кабината е била предвидена като херметична. Било предвидено екипажът да се състои от трима души – двама пилоти и радист, които да осигурят безопасното пътуване на 17 пътници. От едната страна на пътническото отделение били поставени по две седалки, а от другата по една седалка. На борда било предвидено и място за тоалетна, а отделенията за багаж били две.

Според изчисленията този самолет трябвало да развива 800 км/ч и да може да прелети 1000 км. за целта обаче щял да се нуждае от два резервоара по 3000 литра. При проектирането било предвидено дължината на самолета да е 15,4 м, размаха на крилото 18,2 м, височината 5,9 м. Собственото му тегло трябвало да възлиза на 6300 кг при максимална излетна маса от 11500 кг.

Fokker F26 Phantom бил с изключително аеродинамична форма за времето си. Двигателите, монтирани под фюзелажа изисквали по-големи колесници, за да се гарантира безопасното кацане и излитане. Основната стойка били поставена в задната част на крилото, а третата опора била поставена в носа на самолета.

Въпреки, че от Fokker F26 Phantom бил построен само един макет и то не летящ, изследванията в процеса на констуирането му спомогнали много за развитието на реактивните самолети. В процеса на проектиране инженерите стигнали до отговорите на много важни въпроси и се доближили все повече до създаването на истински реактивни лайнери. Освен в чисто технически аспект разработката доказала, че експлоатацията на подобна машина щяла да бъде оправдана и от икономическа гледна точка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *