Гигатският камион Berliet T100

80 / 100

Гигатският камион Berliet T100 е бил най-големият за времето си. Създаден е от френския производител на камиони Berliet, който сега е част от Renault Trucks. Той е произвеждал впечатляващи камиони за условията на Сахара.

Дизайн

Гигатският камион Berliet T100 е огромен камион с ширина от пет метра и дължина 15,3 метра. Висок е 4,40 и има задвижване 6×6. Колелата са оборудвани с гуми Goodyear с размери 37,5x33R. Това са гуми с диаметър 2,2 метра и ширина един метър. За задвижването се грижи двигател Cummins V12 с работен обем 30 литра и два турбокомпресора. Мощността на този агрегат е 700 к.с., благодарение на които машината достигала максимална скорост от около 34 км/ч. Днес това не е кой знае какво, но през петдесетте години е било сериозна мощност!

Гигатският камион Berliet T100 - кабина
Гигатският камион Berliet T100 – кабина

Задвижвани били всичките шест колела на камиона, но предният мост можел да бъде изключван. В кабината се събирали четирима души.

При наличието на толкова големи колела на борда на камиона определено е необходим усилвател на волана. В този случай хидравличната помпа за кормилното управление се е задвижвала с отделен двигател, произведен от Panhard. Минималният диаметърът на завиване бил не по-малък от 13,2 метра. Предавателната кутия била полуавтоматична с четири предавки напред и четири назад, разбира се разполагала и с демултипликатор.

Гигатският камион Berliet T100 ивал доста спезифични спирачки.  Те били на марката Messier, производител на дискови спирачки за авиационната индустрия. Berliet също е пионер в употребата на дискови спирачки, но при камионите.

Приложение

Гигатският камион Berliet T100 е разработен за търсене на петрол в Сахара. През 50-те години на ХХ в. Французите усилено са търсили петрол. Тези експедиции изискват специално и тежко оборудване за проучванията и самия сондаж. Целият процес на конструиране и производство на прототипа продължил само девет месеца. Това било доста голямо постижение, защото в този мащаб вариантите за гуми и двигатели не били много.

Гигатският камион Berliet T100 на път за изложението Retromobile
Гигатският камион Berliet T100 на път за изложението Retromobile

Камионът бил представен в „Salon de l’Automobile de l’automne 1957“, автомобилното шоу в Париж, но Berliet бил твърде голям за изложбените зали на „Le Parc de l’Exposition и затова организаторите на събиитието изградили нова зала с името “Hall saharien”.

Най-големият камион в света е звание, което гигатският камион Berliet T100 носил гордо,защото просто бил огромен във всички отношения.  От първия модел T100 били построени само два, единият от които е в музея. Номер две е изчезнал.

През 1959 г. бил построен вариант със самосвал с каросерия Marrel с обем от петдесет кубически метра. Този камион бил предназначен да работи в открит рудник в Бесин. Номер четири от поредицата гиганти бил T100 с пет места и кабина за спане. По-късно били правени експерименти да се монтира хеликоптерен двигател Turboméca с мощност от 1000 к.с.!

Гигатският камион Berliet T100 в музей

В частния Музей на Берлие в Лион, Франция, се съхранява голям брой от камионите на марката. Той е разположен сред земеделски земи и лесно може да бъде намерен. В доста на брой големи халета, в които преди са се намирали селскостопански машини, има редица от класически камиони Berliet. Освен тях в музея се помещават и автобуси, локомотиви, армейски превозни средства и всякакви други чудати превозни средства.

Има дори камиони Mack и Simca-Unic, а и китайски камиони, произведени по лиценз на Berliet. Най-впечатляващите автомобили са камионите Berliet от времето на френската окупация на големи части от Африка. В музея са подредени огромни камиони, които някога са покорявали сурови пустини. Между цялата красота в частния музей обаче, най-впечатляващ е гигатският камион Berliet T100.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *