Хеликоптерът Breguet G11Е

By Pline - Own work, CC BY-SA 3.0


77 / 100

Хеликоптерът Breguet G11Е е първият пълноценен хеликоптер разработен от братята Breguet. Това се случва през 1949 г., въпреки че те започват с опитите още през 1908 г. Целта им е била да създадат хеликоптер, който да може да превозва пътници. По онова време хеликоптерите все още не били масово разпространени, а френските конструктори заложили на много нетрадиционна за времето си схема с два коаксиални носещи ротора без опашен винт.

Конструкция

Хеликоптерът Breguet G11Е е бил оборудван със звездообразен 9-цилиндров двигател с въздушно охлаждане и мощност 240 к.с. взет от самолета Potez 9. Редукторът, който предавал движението от двигателя към роторите бил с предавателно отночение 6,5 към 1.

Лопатите били изградени окоро тръби с променливо сечение. За да им се предаде небходимата форма били добавени ребра, а предният им край бил облицован с дуралуминий. Те били монтирани на шарнири, благодарение на което ъгълът им на атака можел да се променя.

Посредством педалите за управление се променял въртящият момент на двата ротора, така че да се промени посоката на хеликоптера. Всеки ротор се състоял от по три лопати, като двата ротора, разположени един върху друг се въртели в различни посоки, за уравновесяване на реактивните моменти. Тази конструкция се изпозва днес масово от руската фирма, производител на хеликоптери, Камов.

Хеликоптерът Breguet G11Е - поглед отгоре
By Pline – Own work, CC BY-SA 3.0

Хеликоптерът Breguet G11Е имал кабина, разположена в предната част на фюзелажа, която била добре остъклена и облицована с алуминиеви платна. Освен доброто предно и странично остъкляване имало и такова и на тавана на кабината.

В нея най-отпред седял пилотът, а зад него един до друг двамата пътника. Достъпът до общата кабина ставал през две врати – по една от всяка страна.  Задната част била изградена от тръбна конструкция, покрита с плат.

Хеликоптерът Breguet G11Е имал фюзелаж с овално сечение. Опашката била с Т-образна форма и една подвижна плоскост. Основният колесник бил монтиран под двигателя и носещите винтове. Стойките му се състояли от два V-образни носача, закачени по средата в долната част на корпуса и два амортисьора закрепени по средата на корпуса. В предната част опората била с едно колело.

Изпитания

Хеликоптерът Breguet G11Е пълита за първи път на 21 май 1949 г. Тестът обаче показал, че машината не разполага с достатъчна мощност. За да се реши проблемът, двигателят трябвало да бъде заменен с по-мощен. За целта бил избран двигател отново с 9 цилиндъра, но по-голям работен обем Pratt & Whitney Wasp. Junior с 45о к.с. С този двигател машината носела означение G.111.

При този вариант дължината на роторите била увеличени с 1 метър, а фюзелажът също получил допълнителни 48 см с цел добавяне на още 2 места, с което броят на пътниците се увеличил на четирима. Излетната маса достигнала до 2100 кг, като собствената вила 1473. С този двигател максималната скорост достигала до 215 км/ ч, а крецерската била 175. Далечината на полета била 470 км.

Проектът бил прекратен след инцидент през 1953 г. От тогава хеликоптерът е изложен във музея на авиацията и космонавтиката на Франция на летище Бурже до Париж.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *