Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave

82 / 100

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave е представител на хеликоптерите за пренос на тежки товари от първо поколение. Създаден основно за нуждите на флота, но използван от армията на САЩ, тогава е бил и най-големият хеликоптер, извън СССР. Първият полет на прототипа се състоял през 1953 г., а постъпил на служба през 1956 г.

Конструкция

Характерно за хеликоптерите от 50-те години било, че се задвижвали от бутални двигатели. Обикновено двигателят бил един и се намирал в носа на летателния апарат под пилотската кабината. Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave притежавал два двигателя, разположени в мотогондоли близо до фюзелажа, в които били монтирани и основните стойки на колесника. Тази конфигурация осигуравала освен голяма мощност и много вътрешно пространство пространство за сравнително обемни товари.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave - товарна рампаЗа по-лесен достъп хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave имал пилотска кабина повдигната над товарното пространство. Носа се разделял на две части и с помощта на рампа големите товари можели да лесно да достигнат вътрешността на хеликоптера. Всички тези особености правели CH-37 практичен, но не и красив.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave бил задвижван от два двигателя Pratt & Whitney R-2800 – 18-цилиндрови, звездообразни с цилиндри разположени в два реда по 9 и мощност от по 2100 к.с. С тяхна помощ Mojave развивал максимална скорост 209 км/ч, като крайцерската скорост била 190 км/ч.

С максимален товар и пълни резервоари можел да измине 233 км. при пределна височина на полета 2700 м. Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave тежал празен 9449 кг, като можел да се издигне с общо тегло от 14061 кг.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave бил произведен общо в 154 бр, като по-голямата част били поръчани от армията на САЩ. В началото на 60-те всички армейски хеликоптери били модернизирани със система за стабилизация на полета, както и със съоръжения за товарене и разтоварване, докато хеликоптерът виси.

Sikorsky CH-37 Mojave схема
Sikorsky CH-37 Mojave схема

За да не заема много място на палубата или на пистата лопатките на главния ротор на CH-37 се сгъвали назад, а опашката заедно с контравинта напред. Дължината на фюзелажа била 19,58 м., височината 6,71м. Диаметърът на главния ротор бил 21,95 м.

Двигателите били свързани с основния редуктор посредство хидравлички съединители. По този начин двигателите можели да работят независимо един от друг, дори и при отказ на един от двата. Движението за задния ротор се отвеждало от основния редуктор. Носещият винт се състоял от пет лопатки, като Mojave можел да продължи да лети дори и ако едната лопатка липсвала.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave има екипаж от 3-ма души и можел да превозва 26 войника или три джипа, като обема на товарния отсек бил 24,5 кубически метра. Размерите на товарния отсек били: дължина 9,2 м., ширина 2,3 м. и височина 2 м.

Всички произведени 154 хеликоптера били доставяни до средата на 60-те.  бил използван във Виетнам след 1965 г., като задачата му била да , като ги изтегля в тила за ремонт.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave на служба

Четири броя от хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave били изпратени във Виетнам през септември 1965 г., за да евакуира свалени и повредени летателни апарати, като изпълняваха тази роля от Marble Mountain Air Facility до май 1967 г. Те били много успешни в тази роля, като евакуирали оборудване на стойност над 7,5 милиона щатски долара, част от което било извадено от тила на врага. CH-37 също е използван за евакуиране на филмови капсули, спускащи се от космоса с парашут.

Хеликоптерът Sikorsky CH 37 Mojave бил един от малкото тежки хеликотери с бутални двигатели, и заради лошото съотношение мощност-тегло всички машини от типа били заменени към края на 60-те. Въпреки всичко CH-37 си остава най-големият хеликоптер с бутални двигатели в западния свят.

На негова база е имало прототип на “хеликоптер-кран” със скелетен фюзелаж с пилотска кабина изнесена отпред. Прототипът бил наречен Сикорски S-60, но си остава само прототип.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *