пътнически хидроплан Dornier Do X

77 / 100

История

Пътнически хидроплан Dornier Do X е бил най-големият, най-тежкият и най-мощният пътнически хидроплан, а и въобще най-големият хидроплан в света по времето когато е построен. Проектиран е от Д-р Клаудиус Дорние (Dr. Claudius Dornier) през 1924 г. и след 240 000 човекочаса първият екземпляр е готов за първия си полет.

Конструкция

пътнически хидроплан Dornier Do X е задвижван от 12 двигателя – 6 тласкащи и 6 дърпащи в тандем. Първоначално двигателите са произведените от Сименс Bristol Jupiter, звездообразни, с мощност 524 к.с. Всяка двойка-тандем от дърпащ и бутащ двигател е монтирана на гондоли над крилото. Оказва се, че мощността не е достатъчна и през 1930 г., след 103 полета двигателите са сменени с V-образните, 12 цилиндрови Curtiss Conqueror, с водно охлаждане и мощност 610 к.с. Новите двигатели на пътнически хидроплан Dornier Do X позволявали да се достигне височина на полета от 500 м., което е била минималната височина за полет над океана.

Поради сложното управление на 12-те двигателя, управлението на пътнически хидроплан Dornier Do X е ставало не от пилотската кабина, а от специална кабина за управление на двигателите, от инженер по двигателите, следвайки указания на пилотите предавани по корабен телеграф.

Интериорът на пътнически хидроплан Dornier Do X наподобява корабно разположение. Има 3 палуби – на най-горната са разположени: пилотската кабина, оформена като мостик на кораб, кабината на навигатора, радио-кабина и кабината за управление на двигателите. На главната палуба са разположени пътническият салон, ресторант, лоби, спални помещения, бани и тоалетни. На най-долната палуба на пътническия хидроплан са били разположени резервоарите за гориво и 9 херметични секции, осигуряващи плавателност на самолета дори и ако 2 от тях са наводнени.

Пътническият салон на Dornier Do X можел да превозва 70 пътници при конфигурация за дълги полети, или 100 при по-кратки. Веднъж са превозвани 169 пътника при полет демонстриращ възможностите на на пътническия хидроплан. Пътническата кабина е изпълнена луксозно, доближавайки се до стандартите при презокеанските лайнери.

Поради липсата на интерес у потенциалните клиенти са построени само 3 екземпляра от пътническия хидроплан – 1 за немските авиолинии и 2 за италианските. Няма запазени цели екземпляри, а само отделни фрагменти.

Характеристики

Размах на крилата, м48
Дължина, м40
Площ на крилото, м2450
Маса, кг празен28250
Маса, кг полетна56000
Тип на двигателяCurtiss Conqueror V12
Мощност, к.с.12х610
Максимална скорост , км/ч211
Крайцерска скорост , км/ч175
Практическа далечина на полета, км1700
Практически таван, м3200
Екипаж10 – 14
Пътници66 – 100
Произведени бр.3

Видео

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *