Бомбардировачът Heinkel He 111Z

74 / 100

История

Бомбардировачът Heinkel He 111Z Zwilling се състои от два съединени бомбардировача от среден клас He 111. Създаден е през 1937 г. от известния конструктор Ернст Хайнкел, като дизайнът е продиктуван от нуждата от самолет способен да тегли тежкия транспортен планер Messerschmitt Me-321. Резултатът е бомбардировач с конструкция от два самолетни корпуса, пет двигателя и централно крило с дължина 6.15 м. Тестовете на първите четири произведени са успешни. Той е един от двата самолета със сдвоен фюзелаж, участвали във военни действия. Другия такъв е P-82 Twin Mustang, който сме разгледали в отделна статия.

Конструкция

Бомбардировачът Heinkel He 111Z е оборудван с 5 двигателя Jumo 211F с мощност 1340 к.с. всеки. Резервоарите за гориво са с капацитет 8570 л. Тези характеристики правят възможно буксирането на планер Messerschmitt Me-321 в продължение на 10 часа с крайцерска скорост. Сдвоеният бомбардировач се е отличавал също и с голяма живучест – можел е да продължава да лети дори и ако трите средни двигателя излязат от строя. Въпреки петте двигателя мощността се оказва недостатъчна при буксиране на Me-321 и затова са добавяни четири ракетни двигатели – два под крилата и два прикрепени за корпусите.

Произвеждани са и във вариант на тежък бомбардировач с радиус на полета 4000 км. и товар от 1800 кг. бомби. Максималният бомбен товар е бил 7200 кг. За увеличаване на мощността на двигателите са добавени турбокомпресори Hirth TK 11. Въоръжението е същото като при He 111 H-6, с добавка от едно 20 милиметрово въртящо се оръдие MG 151/20 монтирано в централната секция.

Бомбардировачът Heinkel He 111Z Zwilling се управлявал от лявата кабина. Екипажът е бил седемчленен – първи пилот, първи механик, радист и стрелец в левия корпус; втори пилот, втори механик и стрелец в десния. Само първият пилот е имал пълен набор от уреди за управление, а вторият пилот е имал основно уреди за наблюдение.

Като цяло бомбардировачът Heinkel He 111Z Zwilling е участвал в много малко оперативни действия. Поради размаха на крилото си се налагало да оперира само  от големи летища и въпреки че първоначално било планирано да подпомогне инвазията в Малта и да осигури доставки по време на битката за Сталинград, той никога не е използван там.

Много самолети са били унищожени на земята. Един е свален от бойци на RAF над Франция на 14 март 1944 г., докато теглел планер Gotha Go 242.

Общо бомбардировачът Heinkel He 111Z Zwilling е произведен в 12 броя, от които 4 оцеляват в края на войната, като в последствие са бракувани.

Източници:

militaryfactory.com l worldwartwo.filminspector.com l fhsw.wikia.com

Видео

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *