P-82 Twin Mustang

81 / 100

P-82 Twin Mustang е един от малкото самолети с два съединени фюзелажа, които реално са използвани в бойни действия. Другия такъв е Heinkel 111 Z (Zwilling), който вече сме разглеждали в статия и галерия

Американският P-82 Twin Mustang е създаден, за да да ескортира тежките бомбардоировачи Boeing B-29. Разработката му обаче приключва късно и първите поръчки са направени в края на Войната. Двойният Мустанг е използван най-вече в Корейската война.

Защо е бил необходим?

Боевете в Пасифика са свързани с преодоляването на големи разстояния в океанската шир и откриването на врага по островите. Бомбардировачите B-29 имали голям обсег на действие, дори достигали и територията на Япония, но се нуждаели от изтребителна поддръжка. Тази задача обаче не била по силите на повечето самолети съществуващи към момента. Нужно било създаването на изтребители, които да могат да изминават големи разстояния и да влизат във въздушен брой с вражеската авиация. За тази цел самолетите трябвало да разполагат с големи резервоари и екипаж от поне двама души, които да се редуват при управлението.

Разработка и конструкция

През 1943 г. фирмата North American Aviation започнала разработката на нов изтребител, като за основа взела ненадминатия P-51 Mustang. Според конструкторите качествата на P-82 Twin Mustang - схемамашината щели да се увеличат като просто съберат две машини в една. Смятало се, че доработките ще са минимални, но всъщност се получил съвсем нов самолет. Това наложило изработката на напълно ново крило и хоризонтален стабилизатор между двата корпуса, нов колесник и нови механизми за управление на самолета.

Основният пилот бил разположен в лявата кабина, а в дясната бил навигаторът и втори пилот. Компоновката с два двигателя подобрявала и безопасността при отказ на двигател, защото дори и с един двигател самолетът можел да лети и да каца.

Прототипи

Прототипите на P-82 Twin Mustang носели означението XP-82 и били оборудвани с двигатели Packard, произвеждани по лиценз на британските Rolls-Royce Merlin. За да се избегне негативния ефект от реактивния момент на двигателите, единият пропелер бил направен да се върти в обратната посока. И двата пропелера били четирилопатни. Промените по фюзелажа били свързани с удължаване на опашката и увеличаване на площтта на вертикалното кормило. Изместеният център на тежестта довел и до промяна на точките за закрепване на резервоари и бомби, както и до промяна на колесника.

Под всеки фюзелаж била монтирана по една стойка на основния колесник, която се прибирала напълно в него. А във всяка една от опашките се помещавало малко колелце, благодарение на което на земята новият самолет заемал позата с високо вирнат нос, характерна за базовия самолет. В крилата били монтирани горивни резервоари, както и система против обледеняване.

Въоръжение

Въоръжението на P-82 Twin Mustang се състояло от 6 тежки картечници Browning, които били разположени в крилото между двата фюзелажа. Крилата били оборудвани и с точки за закрепване на бомби и външни резервоари, както и на ракетни снаряди. През 1944 г. Военно бъздушните сили на САЩ подписали договор за доставката на Р-82, но пожелали да бъдат монтирани 8 картечници и повече точки за подкачане на бомби и резервоари. Така общото тегло на въоръжението можело да достигне до близо 2000 кг.

Задвижване

Двигателите били с мощност от по 1380 к.с. Максималната скорост възлизала на 764 км/ч, а крайцерската на 450 км/ч. Обхватът бил 2564 км. при полет на височина 12000 м. Дължината на аероплана била 11,58 м., размахът на крилата 15,54 м., а височината 3,96 м. Максималното излетно тегло било 11249 кг.

Първи полет

Първият полет на P-82 Twin Mustang бил предвиден за 15 април 1945 г., но витлата се въртели в посока навътре към фюзелажа (отдолу нагоре), което не позволило на самолета да полети. След разследване на причините, посоката на въртене била променена и самолетът успял да полети на 16 юни същата година.

Варианти на P-82 Twin Mustang

Вторият самолет от този тип полетял макар и не напълно завършен на 30-ти август. Военните били доволни от видяното и изискали създаването на версия 82A с по-мощен двигател Allison с 12 цилиндъра и мощност 1500 к.с. С приключването на войната поръчаните 500 бройки от варианта F-82B били редуцирани на 270. Това обаче оказал и последният сериен витлов изтребител за ВВС на САЩ. След него започнала реактивната ера в изтребителната авиация на Америка.

В крайна сметка обаче били създадени версиите C и D, които били нощни изтребители, но оборудвани с различни радари. Подобаващо на предназначението им и двата модела били боядисани в черно.

Версията Е представлявала изтребител за полети при всякакви атмоферни условия и били произведени 100 бр. Следваща версия F отново била нощен изтребител и от нея били произведени 100 бр. Последният произвеждан модел от този самолет била версията G, от която били построени 50 бр. При вариантите F и G в десния фюзелаж вместо втори пилот бил разположен радарен оператор.
Всички общо 273 самолета били произведени във фабриката на фирмата в Ингълууд Калифорния, като последната бройка слязла от конвейра през март 1949 г.

След ВСВ

При избухването на корейската война именно P-82 Twin Mustang нанесъл първия удар върху севернокорейската авиация. Картечниците на самолета нанасяли и безмилостни удари върху наземни конвои, докато ракетните снаряди въздух-земя били използване за унищожаване на ключови позиции и инфраструктора. Посредством бомбите си самолетът можел да нанася изключително прецизни удари. Нетрадиционният боен самолет бил изключително подходящ за нанасяне на масирани удари, но липсата на резервните части силно затруднявала използването му.

След корейския конфликт една част от самолетите била базирана в Аляска, откъдето трябвало да отбиват евентуални набези на Съветския съюз към Америка. Разбира се самолетите били преработени, за да могат да работят на студения климат.

P-82 Twin Mustang държи и рекорда за най-дълъг полет на боен самолет с бутален двигател. 8128 км за 14 часа и 33 минути от Хавай до Ню Йорк през февруари 1947 г. Betty-Jo се е наричал самолетът рекордьор. Скоростта на полета била 538 км/ч, а резервоарите за гориво побирали 1173 л.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *