История

He 111Z Zwilling представлява бомбардировач, състоящ се отдва съединени бомбардировача от среден клас He 111. Създаден е през 1937 г. от известния конструктор Ернст Хайнкел, като дизайнът е продиктуван от нуждата от самолет способен да тегли тежкия транспортен планер Messerschmitt Me-321. Резултатът е бомбардировач с конструкция от два самолетни корпуса, пет двигателя и централно крило с дължина 6.15 м. Тестовете на първите четири произведени са успешни.

Конструкция

Двигателите на бомбардировача са 5х Jumo 211F с мощност 1340 к.с. всеки. Резервоарите за гориво са с капацитет 8570 л. Тези характеристики правят възможно буксирането на планер Messerschmitt Me-321 в продължение на 10 часа с крайцерска скорост. Сдвоеният бомбардировач се е отличавал също и с голяма живучест – можел е да продължава да лети дори и ако трите средни двигателя излязат от строя. Въпреки петте двигателя мощността се оказва недостатъчна при буксиране на Me-321 и затова са добавяни четири ракетни двигатели – два под крилата и два прикрепени за корпусите.

Произвеждани са и във вариант на тежък бомбардировач с радиус на полета 4000 км. и товар от 1800 кг. бомби. Максималният бомбен товар е бил 7200 кг. За увеличаване на мощността на двигателите са добавени турбокомпресори Hirth TK 11. Въоръжението е същото като при He 111 H-6, с добавка от едно 20 милиметрово въртящо се оръдие MG 151/20 монтирано в централната секция.

Управлението на He 111Z Zwilling се извършвало от лявата кабина. Екипажът е бил седемчленен – първи пилот, първи механик, радист и стрелец в левия корпус; втори пилот, втори механик и стрелец в десния. Само първият пилот е имал пълен набор от уреди за управление, а вторият пилот е имал основно уреди за наблюдение.

Общо от бомбардировача са произведени 12 броя, от които 4 оцеляват в края на войната.

Източници:

militaryfactory.com l worldwartwo.filminspector.com l fhsw.wikia.com

Видео

Снимки

Самолети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *