хидропланът Breguet Br 521

78 / 100

Хидропланът Breguet Br 521 е разузнавателен хидроплан с много интересен дизайн, както по отношение на крилата, така и по отношение на двигателите.

Предпоставки

Френският инженер Луи Бреге основава самолетостроителната си фабрика Breguet през 1911 г. В нея, през Първата световна война той произвежда редица самолети за френската и британската армия. След 1918 г. започват разработките на пътнически самолети, но производството на бойни самолети продължава да върви паралено с тях. Първоначално всички негови машини са конструирани за кацане на сушата, но след придобиване на лиценз започва и производството на хидроплан. Резултатът е хидропланът Breguet Br 521, който има много интересна история също и под немски флаг, след капитулацията на Франция през 1940 г.

Дизайн

Хидропланът Breguet Br 521 - пилотска кабинаХидропланът Breguet Br 521 е двуплощник и се задвижва от три звездообразни двигателя. Моторите са марка Gnome-Rhône, всеки от тях разполага с 14 цилиндъра и мощност 900 к.с. и са разположени между двете крила. Благодарение на тях хидропланът развива максималната скорост от 243 км/ч. Въоръжението му се състои от 5 картечници по 7,5 мм и 300 кг бомби. Тези параметри позволяват на машиата обхват от 2100 км. при висоина от 6000 м. Хидропланът Breguet Br 521 извършва първия си полет през 1933 г.

Габаритните размери на хидроплана са 20.48 м. дължина, височина 7,5 м. и размах на крилата 35,18 м. Общо 37 броя Br.521 са произведени в периода 1934г. – 1939г.

Хидропланът Breguet Br 521 е създаден с цел да покрие изискванията на френския флот за хидроплан с голям обсег на действие. Breguet печели конкурса за нов хидроплан на Франция, като побеждава 3 други фирми. Първоначално, разработен като разузнавателен самолет, той може да носи и 4 бомби по 75 кг. Една от причините да се класира на първо място е изцяло металическата конструкция която е била изключително иновативна за времето си.

Използване

Хидропланът Breguet Br 521 е произведен в 37 броя, които служат в 5 ескадрили на френския флот от 1935г. до 1940г. По време на правителството на Виши остават две ескадрили – едната базирана в южна Франция, а другата в Тунис. Луфтвафе използва пленените самолети от този модел за спасителни операции в Атлантика, като екадрилата е базитана в Брест на френския бряг. След инвазията на съюзниците в северна Африка през 1942, самолетите останали по покровителството на правителството на Виши са взети от немците и са участвали в подсилването на спасителните служби в атлантическия океан. След десанта в Нормандия един от Br. 521 е открит от френските сили и е използван за комуникационни нужди до изчерпване на резервните части.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *